Navigációs útvonal

Cél a szellemi tulajdonjogok védelme - 24/05/2011

Néhány hamis áru: táska, lábbeli, légszűrő, futball-labda © EU

Az EU összehangolt megközelítést dolgoz ki annak érdekében, hogy eredményesebben védelmezze a szellemi tulajdonjogokat, és hatékonyabban vegye fel a harcot a kalózkodás és a hamisítás ellen.

A kalózkodás és a hamisítás veszélyt jelent az EU gazdaságára: az ilyen módon előállított termékek olcsóbbak, mint a valódiak, ami megnehezíti a tisztességes gazdasági szereplők számára a piacon maradást. A termékhamisítók emellett gyakran semmibe veszik az egészségügyi és biztonsági előírásokat, aminek pedig a fogyasztók látják a kárát.

A jelenség egyre gyakoribb. Az interneten például könnyen lehet zenét, filmet, szoftvert és egyéb digitalizált művet illegálisan letölteni. Időközben a hamisáru-kereskedelem is kibővült: ma már nemcsak a luxustermékeket, hanem a mindennapi életben tömegével használt cikkeket (pl. élelmiszerek, kozmetikumok, higiéniai termékek, gyógyszerek és gépjármű-pótalkatrészek) is hamisítják.

A probléma orvoslása érdekében a Bizottság javaslatot dolgozott ki a szellemi tulajdonjogra vonatkozó jogszabályok modernizálására. A jogszabályok hatálya az irodalmi, zenei és művészeti alkotások (szerzői jog), találmányok és felfedezések (szabadalmak), valamint a szavak, mondatok, szimbólumok és formatervezési minták (védjegyek) védelmére terjed ki.

Eredeti és biztonságos

A javaslat elfogadása esetén a fogyasztók a jövőben könnyebben férhetnek majd hozzá a védett művekhez, illetve biztosak lehetnek abban, hogy a vásárolt termékek és szolgáltatások eredetiek és biztonságosak.

A szellemi tulajdonhoz fűződő jogok létfontosságúak az Unió 25 millió kis- és középvállalkozása számára, hiszen védelmezik a vállalkozások új árukba és szolgáltatásokba eszközölt befektetéseit, segítik őket a forrásszerzésben, valamint élénkítik a tisztességes versenyt.

A vállalkozások és a feltalálók javát szolgálja majd az az egyszerűbb szabadalmi rendszer, amely a jelenlegi - túl bonyolult és költséges - rendszert fogja majd az elképzelések értelmében felváltani.

A hamisított és a kalóztermékek kereskedelmének visszaszorítása, és a jogszerű kereskedelem térnyerése révén az uniós országok kormányainak adóbevételei is növekedni fognak.

A javasolt intézkedések között találjuk az alábbiakat DeutschEnglishfrançais:

  • egységes szabadalmi oltalom létrehozása, amelynek révén a feltalálóknak elegendő lesz egyetlen, az EU legtöbb országában érvényes szabadalom bejegyzését kérelmezniük. Ezáltal csökkenni fognak a költségek, és kevesebb ügyintézéssel jár majd a bejegyeztetés.
  • a márkák védelmének javítása egy korszerűbb - egyszerűbb, gyorsabb, hatékonyabb és következetesebb - védjegyrendszer bevezetésével;
  • a szerzői joggal védett művek, köztük az európai kulturális örökség részét képező alkotások hozzáférhetőségének javítása, különösen ami az online hozzáférést illeti.

A javaslat emellett stratégiát vázol fel, mely azt hivatott elősegíteni, hogy a szellemi tulajdonhoz fűződő jogoknak hatékonyabban lehessen érvényt szerezni az Unióban, az EU határai mentén, valamint az Unión kívüli országokkal együttműködésben.

Következő lépések

A Bizottság 2014-ig konkrét javaslatokat fogalmaz meg a témában.

Az uniós tagállamok 2009-ben hozzávetőleg 118 millió hamis árut foglaltak le, amelyeknek 18%-a veszélyt jelentett a közegészségügyre.

Bővebben a szellemi tulajdonjogokról DeutschEnglishfrançais

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek