Navigointipolku

Tekijänoikeussäännöt remonttiin - 24/05/2011

Väärennettyjä tuotteita, muun muassa laukku, kenkä, ilmansuodatin ja jalkapallo © EU

Piratismin ja tuoteväärennösten torjuntaa sekä teollis- ja tekijänoikeuksien valvontaa tehostetaan uudistamalla EU-tason sääntöjä.

Piratismi ja tuotteiden väärentäminen ovat uhka EU:n taloudelle, sillä ne alentavat aitojen tuotteiden hintaa ja vaikeuttavat rehellisten yrittäjien liiketoimintaa. Myös kuluttajat kärsivät, koska tuoteväärennökset eivät läheskään aina ole terveys- ja turvallisuusstandardien mukaisia.

Ongelman mittasuhteet ovat viime vuosina kasvaneet voimakkaasti. Internetin kautta esimerkiksi musiikkia, elokuvia, ohjelmistoja ja muita digitaalisia tuotteita saa laittomasti entistä helpommin. Väärentäjät puolestaan ovat laajentaneet tuotevalikoimaansa luksustavaroista tavallisempiin tuoteryhmiin, kuten elintarvikkeisiin, kosmetiikkaan, hygieniatuotteisiin, lääkkeisiin ja autojen varaosiin.

Vastatoimena komissio on ehdottanut EU:n teollis- ja tekijänoikeussäännösten uudistamista. Alan lainsäädännöllä suojataan muun muassa kirjallisuutta, taide- ja musiikkiteoksia (tekijänoikeudet), keksintöjä (patentit) sekä tunnuksina käytettäviä sanoja ja sanayhdistelmiä, kuvioita, iskulauseita ja äänimerkkejä (tavaramerkit).

Aito tuote on turvallinen

Sääntöuudistuksen ansiosta kuluttajat saavat helpommin käyttöönsä teollis- ja tekijänoikeuksilla suojattuja teoksia. Tuotteiden ja palvelujen aitous ja turvallisuus on myös helpompi varmistaa.

Teollis- ja tekijänoikeudet ovat erityisen tärkeitä EU:n 25 miljoonalle pienelle ja keskisuurelle yritykselle. Nämä oikeudet suojaavat uusiin tuotteisiin ja palveluihin tehtyjä sijoituksia, auttavat yrityksiä saamaan rahoitusta ja edistävät tasapuolista kilpailua.

Yritysten ja keksijöiden toiminta helpottuu, kun monimutkaista ja kallista patenttijärjestelmää yksinkertaistetaan.

Kun väärennökset ja piratismi vähenevät ja laillinen kauppa vastaavasti lisääntyy, myös EU-maiden verotulot lisääntyvät.

Komissio ehdottaa muun muassa seuraavia muutoksia DeutschEnglishfrançais:

  • luodaan yhtenäinen patenttijärjestelmä, jonka ansiosta keksinnölle tarvitaan yleensä vain yksi, useimmissa EU-maissa voimassa oleva patentti, jolloin paperityö ja kustannukset vähenevät
  • parannetaan tavaramerkkien suojaa yksinkertaistamalla, nopeuttamalla, tehostamalla ja yhtenäistämällä tavaramerkkien rekisteröintiä
  • helpotetaan tekijänoikeuksilla suojattujen teosten saatavuutta kaikkialla EU:ssa etenkin internetin välityksellä - tällaiset teokset ovat usein tärkeä osa eurooppalaista kulttuuriperintöä.

Komission ehdotukseen sisältyy myös toimia, joilla tehostetaan teollis- ja tekijänoikeuksien valvontaa EU:ssa sekä sen rajoilla ja ulkopuolella.

Jatkotoimet

Komission on määrä tehdä muutosesitykset vuoteen 2014 mennessä.

EU-maissa löydettiin vuonna 2009 noin 118 miljoonaa tuoteväärennöstä, joista 18 prosenttia oli terveydelle vaarallisia.

Lisätietoa teollis- ja tekijänoikeuksista DeutschEnglishfrançais

Valitse suurikontrastinen versio Aseta sivu normaalikokoiselle fontille Kasvata fontin kokoa 200 prosentilla Lähetä sivu Tulosta sivu

 

Löysitkö etsimäsi tiedon?

Kyllä En

Mitä tietoa etsit?

Kerro ehdotuksesi.

Hyödyllisiä linkkejä