Sti

Plan for intellektuel ejendomsret - 24/05/2011

Forfalskninger, f.eks. en taske, en sko, et luftfilter til en bil og en fodbold © EU

Samlet EU-metode til bedre beskyttelse af intellektuel ejendomsret og bekæmpelse af piratkopiering og forfalskning.

Piratkopiering og forfalskning af varemærker er en trussel mod EU's økonomi, fordi de undergraver prisen på autentiske produkter og gør det sværere for ærlige producenter at drive virksomhed. Forbrugerne er også i fare, for ofte opfylder de falske produkter slet ikke sundheds- og sikkerhedskravene.

Truslen er større nu, hvor internettet har gjort det nemmere at downloade ulovlige kopier af musik, film, software og andre produkter, der let kan digitaliseres. Hvor forfalskerne tidligere solgte falske luksusvarer, har de nu udvidet deres område til også at omfatte fødevarer, kosmetik, hygiejneprodukter, medicin og reservedele til biler.

For at tage hånd om problemet foreslår Kommissionen en modernisering af EU's regler for intellektuel ejendomsret, der beskytter litterære, musikalske og kunstneriske værker (ophavsret), opdagelser og opfindelser (patenter) samt ord, udtryk, symboler og designs (varemærker).

Ægte og sikkert

Borgerne får glæde af lettere adgang til beskyttede værker. De får samtidig garanti for, at de varer og tjenesteydelser, de køber, er ægte og sikre.

Intellektuel ejendomsret er af afgørende betydning for de 25 millioner små og mellemstore virksomheder i EU - den beskytter deres investeringer i nye produkter og tjenesteydelser, hjælper dem med at få adgang til finansiering og styrker den fair konkurrence.

Virksomheder og opfindere får glæde af et enklere patentsystem. Det nuværende er for dyrt og for indviklet.

Hvis forfalskninger og piratkopier fjernes til fordel for lovlig handel, kommer der også flere afgifter i EU-landenes statskasser.

Blandt de foreslåede ændringer kan nævnes DeutschEnglishfrançais:

  • et fælles patentsystem, så opfindere kun skal tage ét enkelt patent, der dækker de fleste EU-lande - det giver mindre bureaukrati og lavere omkostninger
  • varemærker skal beskyttes bedre gennem et moderniseret varemærkesystem, der er enklere, hurtigere, mere effektivt og konsekvent
  • bedre adgang til værker med ophavsret, især på internettet, og det gælder også den europæiske kulturarv

Metoden byder også på en mere hårdtslående håndhævelsesstrategi inden for EU, ved grænserne og i partnerskab med lande uden for EU.

Næste skridt

Kommissionen spiller ud med konkrete forslag før 2014.

I 2009 beslaglagde EU-landene omkring 118 millioner forfalskninger, hvoraf 18 % kunne være sundhedsskadelige.

Mere om intellektuel ejendomsret DeutschEnglishfrançais

Vælg høj kontrast Normal skriftstørrelse Forstør skrift med 200 procent send til en ven udskriv siden

 

Fandt du det, du søgte?

Ja Nej

Hvad ledte du efter?

Har du forslag til forbedringer?

Nyttige links