Navigációs útvonal

Konzultáció a vállalatirányítás reformjáról - 27/04/2011

Egy vállalat vezetői tanácsterme asztallal, székekkel és LCD-kijelzővel, amelyen diagram látható © Baris Simsek/iStock

Az EU az Ön véleményére is kíváncsi arról, hogyan lehetne gondosabban irányítani a tőzsdén jegyzett társaságokat, és javítani a részvényesek védelmét.

Az egész világra kiterjedő pénzügyi válság ráirányította a figyelmet az Unióban működő vállalatok irányítására vonatkozó szabályok és magatartási kódexek hiányosságaira.

A szóban forgó jogszabályok és magatartási kódexek fogalmazzák meg az európai tőzsdéken jegyzett társaságok helyes és felelős irányításával kapcsolatban követendő előírásokat. Arról hivatottak gondoskodni, hogy a vállalatok vezetői a részvényesek hosszú távú érdekeit szem előtt tartva járjanak el.

Az uniós vállalati jog átfogó reformja keretében a Bizottság jelenleg azt vizsgálja, hogyan lehet szigorítani az előírásokat, és elérni azt, hogy azok az eddigieknél kevésbé alapuljanak önszabályozáson. Az elképzelések szerint a vezetőket és az igazgatótanács tagjait a jövőben szigorúbban elszámoltatnák döntéseikért.

Elképzeléseit a Bizottság vitaanyagban English foglalta össze azzal a céllal, hogy nyilvános konzultációt indítson az esetleges reformokról. A dokumentum az igazgatótanács által gyakorolt felügyelet erősítésének, a részvényesek részvételének és a szabályok betartatásának kérdéseivel foglalkozik.

Igazgatótanácsok

A konzultáció választ keres arra a kérdésre is, hogy a vállalatoknak a jövőben olyan igazgatótanácsot kelljen-e kinevezniük, mely összetételét tekintve sokszínűbb és a különböző csoportokat megfelelőbben képviseli, azaz a vezetők között több legyen-e a nő, valamint a különféle szakmai háttérrel, készségekkel és állampolgársággal rendelkező személyek száma.

A Bizottság megvizsgálja azt is, hogyan működnek az igazgatótanácsok, és mennyi időt töltenek a tanács tagjai a részvényesek érdekeinek védelmével. A konzultáció kitér a kockázatkezelés és az igazgatói fizetések kérdésére is.

A részvényesek részvétele

A Bizottság céljai között szerepel az is, hogy nagyobb beleszólást biztosítson a részvényesek számára a vállalatirányítással kapcsolatos ügyekbe. A Bizottság a konzultáció révén választ szeretne kapni arra a kérdésre, hogyan lehet meggyőzni a vállalatvezetőket arról, hogy ne csak a részvényárak rövid távú emelkedésével járó előnyöket tartsák szem előtt, hanem fenntartható hozamokról és hosszabb távú teljesítményről igyekezzenek gondoskodni.

A Bizottság elképzelései szerint nagyobb védelemben részesülnének a kisebbségi részvényesek is. A konzultáció emellett kitér arra a kérdésre, hogy a vállalatoknak képeseknek kell-e lenniük arra, hogy a részvényeseiket azonosítsák.

Ellenőrzés és a szabályok betartatása

Ha a tőzsdén jegyzett társaságok nem tartják be a vállalatirányításra vonatkozó tagállami ajánlásokat, akkor évente nyilatkozatban kell beszámolniuk ennek okairól. A vállalatok azonban gyakran nem tesznek eleget e kötelezettségnek.

A vitaanyag szerint szigorúbb és részletesebb szabályokat kell megfogalmazni a nyilatkozattételre vonatkozóan. A dokumentum arra is javaslatot tesz, hogy a szabályok betartását nyomon követő tagállami testületek kapjanak nagyobb ellenőrző szerepet.

A következő lépések

A konzultáció július 22-én zárul le. A Bizottság ezt követően dönt arról, hogy szükség van-e a vonatkozó uniós jogszabályok módosítására.

Ossza meg velünk véleményét arról, hogyan lehet a vállalatirányítást javítani English
A társasági jogról és a vállalatirányításról bővebben DeutschEnglishfrançais

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek