Cale de navigare

Un brevet european ar favoriza cercetarea şi inovarea - 15/04/2011

O mână desenând un bec © iStockphoto.com/NicolasLoran

Crearea unui brevet unitar european, valabil în 25 de state membre, ar permite reducerea cu 80% a costurilor pe care le suportă în prezent întreprinderile.

O bicicletă cu direcţie asistată sau conectarea la internet doar prin branşarea cablului la priza electrică sunt invenţii produse în UE. Aceste dispozitive sunt protejate printr-un brevet de invenţie şi nu pot fi realizate, utilizate sau comercializate fără o autorizaţie din partea titularului.

În prezent, procedura necesară pentru a obţine un brevet este complexă şi oneroasă. După ce Oficiul european de brevete (OEB) emite un brevet, acesta trebuie să fie validat de fiecare stat membru în care inventatorul doreşte să beneficieze de protecţie. Pe lângă formalităţile administrative, această procedură presupune şi costuri de traducere considerabile. Pentru a-şi proteja o invenţie în toate statele membre ale UE, o întreprindere trebuie să cheltuiască până la 32 000 de euro, în timp ce în SUA aceste costuri se ridică la aproximativ 1 850 de euro.

25 de state membre (toate statele membre ale UE în afară de Spania şi Italia) au decis să ia măsuri şi să adopte un brevet unitar, simplu şi abordabil. În urma acestei iniţiative, Comisia Europeană a prezentat două propuneri legislative referitoare la crearea acestui brevet.

Costurile necesare pentru obţinerea unui brevet s-ar reduce în mod considerabil, ajungând la cel mult 680 de euro. Prin crearea unui cadru mai favorabil inovării, element esenţial pentru asigurarea unei creşteri economice durabile, noul sistem ar permite atragerea investitorilor şi a cercetătorilor, precum şi consolidarea pieţei unice.

Propunerile Comisiei prevăd următoarele aspecte:

  • brevetul de invenţie unitar va fi valabil în 25 de state membre, ceea ce va permite evitarea unor demersuri administrative complexe şi a cheltuielilor de traducere
  • cererile vor putea fi introduse în orice limbă - ele vor trebui să fie totuşi traduse într-una din limbile OEB (engleză, franceză, germană), însă cheltuielile vor fi rambursate titularului
  • momentan, atâta timp cât nu există încă un sistem de traducere automată, se vor aplica anumite cerinţe suplimentare referitoare la traduceri.

Propunerile Comisiei au fost transmise Consiliului şi Parlamentului. Comisia speră ca Spania şi Italia să decidă să participe la acest brevet european unitar.

Mai multe detalii privind brevetele de invenţie în UE DeutschEnglishfrançais

Contrast puternic Setează pagina la dimensiunea normală a literei Măreşte dimensiunea literei cu 200% Trimite pagina unui prieten Tipăreşte pagina

 

Aţi găsit informaţiile pe care le căutaţi?

Da Nu

Ce informaţii aţi căutat?

Sugestiile dumneavoastră:

Linkuri utile