Kruimelpad

Europees octrooi geeft impuls aan onderzoek en innovatie - 15/04/2011

Een hand die een gloeiamp tekent © iStockphoto.com/NicolasLoran

De Commissie komt met een voorstel om een Europees octrooi in te voeren. Omdat zo'n octrooi voor 25 landen zal gelden, vallen de octrooieringskosten voor bedrijven tot 80% lager uit.

Een fiets met stuurbekrachtiging en internet via het stopcontact zijn uitvindingen die in de Europese Unie zijn gedaan. Ze worden beschermd met een octrooi, waardoor niemand ze mag namaken, gebruiken of verkopen zonder toestemming van de octrooihouder.

Een octrooi aanvragen is nog steeds een moeilijke en kostbare zaak. Zodra het Europees Octrooibureau een octrooi heeft verleend, moet het in alle EU-landen waar de octrooihouder zijn uitvinding wil beschermen, worden bevestigd. Die procedure is niet alleen omslachtig, maar brengt ook hoge kosten mee. In de EU kunnen deze oplopen tot 32 000 euro, tegen gemiddeld 1 850 euro in de VS.

Vijfentwintig EU-landen (de hele EU behalve Spanje en Italië) hebben daarom gekozen voor een eenvoudig en voordelig octrooi voor (nagenoeg) de hele EU. Daarom komt de Europese Commissie nu met twee wetsvoorstellen om de invoering van dat Europees octrooi mogelijk te maken.

Het nieuwe octrooi gaat op termijn zo'n 680 euro kosten, een bedrag dat ver onder de huidige octrooikosten ligt. Dat maakt innoveren aantrekkelijk waardoor dit octrooi een aanzuigende werking zal hebben op investeerders en wetenschappers. En dat is weer nodig voor een duurzame economische groei en sterkere interne markt.

Een paar concrete maatregelen uit de voorstellen:

  • Zodra een octrooi wordt verleend, geldt het automatisch in alle 25 deelnemende EU-landen, wat veel administratieve rompslomp voorkomt en ook veel geld uitspaart.
  • Octrooiaanvragen mogen in een willekeurige taal worden ingediend. Ze moeten wel nog in het Engels, Frans of Duits worden vertaald, maar de octrooihouder krijgt de vertaalkosten vergoed.
  • In afwachting van een automatisch vertaalsysteem zullen voorlopig nog extra vertalingen nodig zijn.

De voorstellen gaan nu naar de Raad en het Europees Parlement. De Commissie hoopt dat Spanje en Italië op termijn zullen beslissen om alsnog mee te doen aan dit Europees octrooi.

Meer over octrooiering in de EU DeutschEnglishfrançais

Zwarte achtergrond Normale tekstgrootte Tekstgrootte 200% Stuur naar een vriend Pagina afdrukken

 

Gevonden wat u zocht?

Ja Nee

Wat zocht u?

Heeft u nog opmerkingen?

Nuttige links