Navigacijska pot

Posojila za evropska mala in novoustanovljena podjetja - 25/03/2011

Lončar izdeluje lonec © EU

Evropski mikrofinančni instrument Progress omogoča malim novoustanovljenim podjetjem in podjetjem, ki želijo razširiti poslovanje, lažje pridobiti finančna sredstva.

Nova podjetja potrebujejo denar za zagon. Pri pridobivanju bančnega posojila pa lahko novi podjetniki naletijo na težave, ker nimajo dovolj sredstev, so brez zaposlitve ali pa so že imeli težave pri odplačevanju posojil.

Z evropskim mikrofinančnim instrumentom Progress bodo lahko mali podjetniki, ki želijo ustanoviti svoje podjetje ali razširiti poslovanje, lažje pridobili finančna sredstva. Mikropodjetja in majhna podjetja predstavljajo okoli 99 odstotkov novoustanovljenih podjetij v Evropi, tretjino med njimi pa so ustanovili podjetniki, ki bi sicer bili brezposelni.

Instrument ni namenjen neposredno financiranju novih podjetij, ampak financira ponudnike mikroposojil, ki nato s posojili v višini največ 25 000 EUR podprejo novoustanovljena podjetja ali podjetja z manj kot 10 zaposlenimi.

Bodoči podjetniki in mala podjetja se za pridobitev posojila lahko obrnejo na ponudnike mikroposojil ali finančne posrednike v svoji državi, ki sodelujejo v instrumentu Progress.

Doslej so pogodbe z Evropskim investicijskim skladom, ki upravlja instrument v imenu Evropske komisije in Evropske investicijske banke, podpisali posredniki na Nizozemskem, v Belgiji in Bolgariji.

Qredits je neprofitna fundacija s sedežem na Nizozemskem. Osredotoča se na potencial podjetij in ne na njihove pretekle poslovne izkušnje ali težave. Za posojilo lahko zaprosijo podjetniki, ki imajo pripravljen ustrezen poslovni načrt.

Pred kratkim ustanovljeni belgijski microStart pomaga podjetnikom v Bruslju in okolici, medtem ko bolgarski Mikrofond podpira podjetnike na podeželju, tudi iz romske skupnosti.

Pogovori za sklenitev sporazumov potekajo tudi s ponudniki mikroposojil v drugih državah EU.

Mikrofinančni instrument je v skladu s strategijo Evropa 2020 za gospodarsko rast in nova delovna mesta, ki si prizadeva zvišati stopnjo zaposlenosti na 75 % in pomagati 20 milijonom ljudi iz revščine do leta 2020.

Več o evropskih programih mikrofinanciranja

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave