Cale de navigare

Împrumuturi pentru întreprinderi mici şi de tip start-up - 25/03/2011

Olar finalizând marginea unui vas © UE

Instrumentul european de microfinanţare Progress facilitează accesul la credite pentru antreprenorii care doresc să înfiinţeze sau să dezvolte întreprinderi mici.

Firmele nou înfiinţate au nevoie de bani pentru a se lansa. Însă noilor antreprenori nu le este uşor să obţină un împrumut bancar, din cauza lipsei activelor, a istoricului limitat de creditare sau a faptului că pleacă de la statutul de şomeri.

Instrumentul european de microfinanţare Progress îi ajută să obţină finanţarea necesară pentru lansare sau dezvoltare. Circa 99% din companiile europene nou înfiinţate (start-up-uri) sunt întreprinderi mici sau microîntreprinderi. O treime din ele au fost fondate de persoane care nu aveau un loc de muncă.

Programul UE nu oferă creditele în mod direct, ci îi ajută pe furnizorii de microfinanţare să ofere credite de până la 25 000 de euro start-up-urilor sau întreprinderilor cu mai puţin de 10 angajaţi.

Pentru a obţine un împrumut, antreprenorul trebuie să contacteze un furnizor agreat de microfinanţare sau un intermediar din propria ţară.

Până în prezent, Fondul european de investiţii (gestionar al programului din partea Comisiei şi a Băncii Europene de Investiţii) a semnat contracte cu intermediari din Ţările de Jos, Belgia şi Bugaria.

Qredits, intermediarul din Ţările de Jos, este o fundaţie non-profit care pune accent mai degrabă pe potenţialul întreprinderilor, decât pe istoricul antreprenorilor. Aceştia pot solicita un împrumut doar dacă prezintă un plan de afaceri viabil.

În Belgia, noul intermediar microStart sprijină antreprenorii din regiunea Bruxelles. Mikrofond, din Bulgaria, vizează locuitorii zonelor rurale, inclusiv comunităţile de rromi.

Noi acorduri cu furnizori de microfinanţare din alte ţări ale UE sunt în curs de negociere.

Programul de microfinanţare se aliniază Strategiei Europa 2020 pentru creştere economică şi ocuparea forţei de muncă. Aceasta îşi propune să mărească rata de ocupare a forţei de muncă până la 75% şi să scadă cu 20 de milioane numărul persoanelor care trăiesc sub pragul sărăciei, până în 2020.

Informaţii suplimentare despre programele de microfinanţare ale UE

Contrast puternic Setează pagina la dimensiunea normală a literei Măreşte dimensiunea literei cu 200% Trimite pagina unui prieten Tipăreşte pagina

 

Aţi găsit informaţiile pe care le căutaţi?

Da Nu

Ce informaţii aţi căutat?

Sugestiile dumneavoastră:

Linkuri utile