Kruimelpad

Leningen voor kleine ondernemingen en start-ups - 25/03/2011

Een pottenbakker vormt de rand van een pot © EU

Dankzij de Europese microkredietfaciliteit Progress kunnen kleine en nieuwe ondernemingen gemakkelijker krediet krijgen.

Een nieuw bedrijf heeft geld nodig om te kunnen beginnen. Maar vaak krijgen beginnende ondernemers geen lening van een bank, omdat ze niet voldoende vermogen hebben, werkloos zijn, of in het verleden schulden niet of niet op tijd hebben afbetaald.

De Europese microkredietfaciliteit Progress maakt het kleine of beginnende ondernemers makkelijker de financiering te krijgen die ze nodig hebben. 99% van de Europese start-ups zijn micro- of kleine ondernemingen en een derde daarvan wordt gestart door mensen die werkloos zijn.

Het EU-programma financiert de beginnende ondernemers niet direct, maar helpt microkredietverstrekkers om leningen tot 25.000 euro te geven aan bedrijven met minder dan tien werknemers.

Om een door het programma gesteunde lening te krijgen, moeten ondernemers of kleine bedrijven contact opnemen met een deelnemende microfinancieringsinstelling in hun eigen land.

Kredietverleners uit Nederland, België en Bulgarije hebben al contracten getekend met het Europees Investeringsfonds, dat het programma beheert voor de Commissie en de Europese Investeringsbank.

Qredits is een Nederlandse microkredietverstrekker zonder winstoogmerk die de nadruk legt op het potentieel van een bedrijf, en niet op de achtergrond van de ondernemer of problemen uit het verleden. Iedereen met een goed business plan kan een aanvraag voor een lening indienen.

Het pas opgerichte Belgische microStart helpt ondernemers in Brussel, en het Bulgaarse Mikrofond richt zich op plattelandsgebieden en Roma-gemeenschappen.

Ook in andere EU-landen worden microkredietinstellingen opgericht.

Het microfinancieringsprogramma is een onderdeel van Europa 2020, de Europese strategie voor groei en banen, die de arbeidsparticipatie in Europa wil optrekken tot 75% en tegen 2020 20 miljoen mensen uit de armoede wil halen.

Meer over de EU-microkredietprogramma's

Zwarte achtergrond Normale tekstgrootte Tekstgrootte 200% Stuur naar een vriend Pagina afdrukken

 

Gevonden wat u zocht?

Ja Nee

Wat zocht u?

Heeft u nog opmerkingen?

Nuttige links