Navigációs útvonal

Hitelek az európai kisvállalkozásoknak és induló vállalkozásoknak - 25/03/2011

Edény szélét formázó fazekas © EU

Az európai Progress mikrofinanszírozási eszköz a kisvállalkozások számára megkönnyíti a vállalkozás elindításához és fejlesztéséhez szükséges hitelekhez való hozzájutást

Az újonnan létrehozott vállalkozásoknak pénzre van szükségük az elinduláshoz és a működéshez. A kezdő vállalkozók azonban - azért, mert nem rendelkeznek megfelelő eszközökkel, elegendő megbízással vagy megfelelő hiteltörténettel - gyakran problémákkal kénytelenek szembesülni a banki kölcsönök igénylésekor.

Az európai Progress mikrofinanszírozási eszköz a kisvállalkozások tulajdonosai számára megkönnyíti a vállalkozás elindításához vagy fejlesztéséhez szükséges finanszírozáshoz való hozzájutást. Európában az induló vállalkozások kb. 99%-a mikro- vagy kisvállalkozás, és ezek egyharmadát munkanélküliek alapítják.

Ez az uniós eszköz nem közvetlenül finanszírozza a vállalkozás elindítását, hanem a mikrohitelezőket segíti abban, hogy 25 000 eurónál alacsonyabb összegű hiteleket tudjanak nyújtani az újonnan induló vagy a 10 főnél kevesebb alkalmazottat foglalkoztató vállalkozások számára.

Ahhoz, hogy a program által támogatott hitelekhez hozzájuthassanak, az érdeklődő vállalkozóknak és kisvállalkozás-tulajdonosoknak a hazájukban működő, a programban részt vevő mikrohitelezővel vagy közvetítővel kell felvenniük a kapcsolatot.

A Hollandiában, Belgiumban és Bulgáriában működő közvetítő cégek mindegyike megállapodásokat írt alá az Európai Befektetési Alappal (amely a Bizottság nevében a programot kezeli), továbbá az Európai Beruházási Bankkal.

A hollandiai székhelyű közvetítő, a Qredits, nonprofit alapítvány. Elsősorban a vállalkozásokban rejlő üzleti potenciálra, és nem a vállalkozó hátterére vagy esetleges múltbéli nehézségeire koncentrál. Az alapítványhoz minden életképes üzleti tervvel rendelkező vállalkozás nyújthat be hiteligénylési kérelmet.

A Belgiumban működő, újonnan létrehozott microStart célja, hogy a Brüsszelben és környékén működő vállalkozások számára nyújtson segítséget, a bolgár Mikrofond esetében pedig a célcsoport a vidéki lakosság, pl. a roma közösségek.

A mikrohitelezői megállapodások aláírása jelenleg más uniós tagállamokban is folyamatban van.

A mikrofinanszírozási program összhangban áll az EU foglalkoztatási és növekedési stratégiájával (Európa 2020), melynek célja, hogy 2020-ra a foglalkoztatási rátát 75%-ra növelje és húszmillió embert kiemeljen a szegénységből.

Az EU mikrofinanszírozási programjairól bővebben

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek