Navigointipolku

Mikroluottoja aloitteleville yrittäjille - 25/03/2011

Savenvalaja muovaa ruukun reunaa © EU

Eurooppalainen Progress-mikrorahoitusjärjestely helpottaa pienimuotoisen liiketoiminnan perustamista tai kehittämistä.

Uudet yritykset tarvitsevat rahoitusta toimintansa käynnistämiseen. Aloittelevien yrittäjien voi olla kuitenkin vaikea saada lainarahoitusta. Syynä on usein oman pääoman puute, työttömyys tai merkinnät luottotiedoissa.

Eurooppalainen Progress-mikrorahoitusjärjestely helpottaa sellaisten henkilöiden luotonsaantia, jotka haluavat perustaa oman yrityksen tai laajentaa jo olemassa olevaa yritystään. Noin 99 prosenttia Euroopan aloittelevista yrityksistä on mikro- tai pienyrityksiä. Niistä kolmannes on työttömien perustamia.

EU ei myönnä rahoitusta yrityksille suoraan. Progress-mikrorahoitusjärjestely auttaa sen sijaan mikrorahoituksen välittäjiä myöntämään alle 25 000 euron luottoja aloitteleville tai pienille yrityksille, joissa on alle 10 työntekijää.

Progress-mikrorahoitusjärjestelystä luoton saadakseen yrittäjän on otettava yhteyttä kussakin EU-maassa ohjelmaan osallistuvaan mikrorahoituksen välittäjään.

Tähän mennessä kolme Hollannissa, Belgiassa ja Bulgariassa toimivaa rahoituksenvälittäjää on tehnyt sopimuksen Euroopan investointirahaston kanssa. Investointirahasto hallinnoi ohjelmaa komission ja Euroopan investointipankin puolesta.

Hollannissa rahoitusta välittää Qredits, joka on voittoa tavoittelematon säätiö. Sen tarjoaman rahoituksen perustana on arvio yrityksen liiketoimintapotentiaalista pikemminkin kuin yrittäjän tausta tai aiemmat vaikeudet. Työttömyys- ja sosiaaliavustusten saajat voivat hakea mikroluottoa, jos he voivat esittää elinkelpoisen liiketoimintasuunnitelman.

Belgiassa on äskettäin perustettu microStart, joka auttaa Brysselin alueen pienyrittäjiä. Bulgariassa toimivan Mikrofondin kohteena on puolestaan maaseutu ja muun muassa romaniyhteisöt.

Muissa EU-maissa neuvotellaan parhaillaan sopimuksista uusien mikrorahoituksen tarjoajien kanssa.

Progress-mikrorahoitusjärjestely on osa kasvun ja työllisyyden lisäämiseen tähtäävää Eurooppa 2020 -strategiaa, jonka tavoitteena on nostaa työllisyysaste 75 prosenttiin ja vähentää köyhien määrää 20 miljoonalla hengellä vuoteen 2020 mennessä.

Lisätietoa EU:n mikrorahoitusohjelmista

Valitse suurikontrastinen versio Aseta sivu normaalikokoiselle fontille Kasvata fontin kokoa 200 prosentilla Lähetä sivu Tulosta sivu

 

Löysitkö etsimäsi tiedon?

Kyllä En

Mitä tietoa etsit?

Kerro ehdotuksesi.

Hyödyllisiä linkkejä