Sökväg

Satellittjänst gör flyget säkrare - 07/03/2011

Egnos - EU:s satellitnavigeringstjänst - ska bidra till säkrare flygresor, färre förseningar och fler resmål.

Tjänsten förbättrar GPS-signalerna så att man kan bestämma exaktare positioner. Med bara GPS är noggrannheten flera meter, medan GPS och Egnos tillsammans ger en noggrannhet på en meter.

Egnos blev tillgängligt för allmänheten i oktober 2009 och har sedan dess testats och certifierats för att användas inom flyget. Piloter kan nu använda tjänsten English vid till exempel landning, när de måste veta exakt var planet befinner sig i förhållande till landningsbanan.

Förutom att förbättra säkerheten har Egnos många andra fördelar.

Färre förseningar

Piloterna får det lättare att starta och landa i dåligt väder när det är dålig sikt. Det betyder färre inställda avgångar, förseningar och omdirigeringar till andra flygplatser. Flygbolagen kan därmed spara pengar och resenärerna kommer fram i tid.

Lägre kostnader och mindre växthusgasutsläpp och buller

Med Egnos kan piloterna välja kortare, effektivare rutter och inflygningar och på så sätt spara bränsle och minska koldioxidutsläppen. Planen kan också börja gå ner närmare landningsbanan, vilket minskar bullret nära flygplatsen.

Det spanska flygbolaget Air Nostrum beräknar att deras bränslekostnader kan minska med cirka 6,3 miljoner euro under en tioårsperiod om Egnos införs i hela flottan. Kortare inflygningsprocedurer gör också att flygplatserna kan ta emot fler flygplan och öka lönsamheten.

Andra fördelar

Andra transportslag, räddningstjänster och tillsynsmyndigheter kan också ha nytta av den ökade precisionen. Italiens kustbevakning har provat Egnos i sina räddningshelikoptrar.

Det är kommissionen som ansvarar för Egnos för EU:s räkning. EU håller också på att utveckla Galileo DeutschEnglishfrançais , ett globalt satellitnavigeringssystem liknande det USA-ägda GPS-systemet. Galileo ska fungera tillsammans med Egnos så att Europa blir helt oberoende inom satellitnavigering.

Läs mer om EU:s satellitnavigeringsprogram

Välj hög kontrast Normal textstorlek Öka textstorlek med 200 procent Tipsa en vän Skriv ut denna sida

 

Hittade du vad du letade efter?

Ja Nej

Vad letade du efter?

Har du några förslag på förbättringar?

Länkar