Navigacijska pot

Satelitski sistem za varnejše potovanje z letalom - 07/03/2011

2. marca 2011 je začel delovati sistem EGNOS, ki bo povečal varnost letenja, zmanjšal zamude in odprl nove destinacije.

Pri sistemu GPS lahko odstopanje pri določanju položaja znaša tudi nekaj metrov. S sistemom EGNOS, odprti navigacijski storitvi Evropske komisije za Evropo, pa je določanje položaja do enega metra natančno.

EGNOS je prosto dostopen od oktobra 2009, nato so ga preskusili in potrdili v letalstvu. Piloti lahko zdaj uporabljajo sistem EGNOS English , ki jim zlasti pomaga pri pristajanju, ko morajo poznati natančni položaj letala glede na pristajalno stezo.

Poleg večje varnosti ima EGNOS še mnoge druge prednosti.

Manj zamud

Piloti bodo lažje vzletali in pristajali v slabem vremenu ob zmanjšani vidljivosti. Manj bo odpovedanih in preusmerjenih letov ter zamud, letalski prevozniki bodo prihranili več denarja, potniki pa bodo lahko pripotovali in odpotovali pravočasno.

Manjši stroški, manj izpustov in hrupa

S sistemom EGNOS lahko piloti izberejo krajše in učinkovitejše poti in pristajalna postopke, prihranki goriva so večji in izpusti CO2 manjši. Letala se lahko začnejo spuščati bližje pristajalni stezi, s čimer se zmanjša onesnaževanje s hrupom.

Po ocenah španskega letalskega prevoznika Air Nostrum naj bi z uporabo sistema EGNOS pri gorivu prihranili 6,3 milijona EUR v 10 letih. Zaradi hitrejših pristankov lahko letališča predvidijo več letov in s tem povečajo svoj prihodek.

Druge koristi

Večja natančnost sistema EGNOS bo koristila tudi drugim načinom prevoza, nujnim službam in organom pregona. Italijanska obalna straža je denimo preskusila sistem EGNOS pri helikopterjih, ki sodelujejo pri iskanju in reševanju na morju.

Sistem EGNOS v imenu EU upravlja Evropska komisija, ki tudi razvija Galileo DeutschEnglishfrançais , globalni navigacijski sistem, podoben sistemu GPS, ki so ga razvile ZDA. Galileo bo deloval skupaj s sistemom EGNOS. Evropa bo tako imela na voljo lasten sistem satelitske navigacije.

Več o programu satelitske navigacije EU

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave