Kruimelpad

Veiliger luchtvaart dankzij satellietnavigatie - 07/03/2011

De nieuwe satellietnavigatiedienst EGNOS-for-aviation, die op 2 maart 2011 van start is gegaan, vergroot luchtveiligheid, stiptheid en aanbod.

Plaatsbepaling met GPS alleen is nauwkeurig op enkele meters na, maar in combinatie met het EU-initiatief EGNOS, een gratis satellietnavigatiedienst, is de marge in Europa nog maar één meter.

EGNOS is beschikbaar sinds oktober 2009 en is nu getest en gecertificeerd voor de luchtvaartindustrie. Piloten kunnen nu gebruik maken van de EGNOS-veiligheidsdiensten English , vooral om bij het landen de exacte afstand tot de landingsbaan te bepalen.

EGNOS heeft naast veilig reizen nog andere toepassingen:

Minder vertragingen

Voor piloten wordt opstijgen en landen bij slecht weer en slecht zicht gemakkelijker. Dat betekent minder annuleringen, vertragingen of omleidingen naar andere vliegvelden, zodat de luchtvaartmaatschappijen geld uitsparen en de reizigers op tijd aankomen.

Lagere kosten, lagere CO2-uitstoot en minder lawaai

Dankzij EGNOS kunnen vliegtuigen kortere routes volgen, zodat ze minder CO2 uitstoten. Door efficiënter landingsprocedures besparen ze nog meer brandstof en hebben omwonenden van vliegvelden minder last van lawaai.

De Spaanse luchtvaartmaatschappij Air Nostrum schat dat zij met EGNOS 6,3 miljoen euro kan besparen in 10 jaar tijd. Dankzij kortere landingsprocedures kunnen luchthavens meer vluchten programmeren en meer tickets verkopen.

Andere toepassingen

Andere transportmiddelen, hulpdiensten en politie kunnen ook hun voordeel doen met nauwkeuriger plaatsbepaling. De Italiaanse kustwacht heeft bijvoorbeeld EGNOS uitgeprobeerd voor haar reddingshelikopters.

EGNOS wordt voor de EU beheerd door de Europese Commissie, die ook bezig is met de ontwikkeling van Galileo DeutschEnglishfrançais , een wereldwijd satellietnavigatiesysteem dat lijkt op het Amerikaanse GPS. Samen met EGNOS zal Galileo Europa volledig onafhankelijk maken op het gebied van satellietnavigatie.

EU-satellietnavigatieprogramma's

Zwarte achtergrond Normale tekstgrootte Tekstgrootte 200% Stuur naar een vriend Pagina afdrukken

 

Gevonden wat u zocht?

Ja Nee

Wat zocht u?

Heeft u nog opmerkingen?

Nuttige links