Navigációs útvonal

Biztonságosabb légi közlekedés műholdas szolgáltatások segítségével - 07/03/2011

A 2011. március 2-tól az EGNOS a légi közlekedésben is használható. A műholdas navigációs szolgáltatás javítja a repülésbiztonságot, csökkenti a késéseket és új úti célok megközelítését teszi lehetővé.

A GPS-rendszerrel önmagában pár méteres pontossággal lehet egy adott helyet meghatározni. Az EGNOS-rendszerrel kiegészítve azonban a GPS pontossága eléri az egy métert. Az EGNOS az EU ingyenes és Európa egészét lefedő műholdas navigációs szolgáltatása.

A rendszer 2009. októberétől nyilvános. Ma már, a tesztelési és hitelesítési eljárások befejeztével a légi közlekedésben is használható. Az EGNOS úgynevezett életbiztonsági szolgáltatás English , amely különösen hasznos a landolás során, amikor is a pilótáknak ismerniük kell a gép leszállópályához viszonyított pontos helyzetét.

Az EGNOS-rendszernek a biztonság javításán kívül számos más előnye is van.

Kevesebb késés

Kedvezőtlen időjárási körülmények között - amikor is a látási viszonyok rosszak - a pilóták az EGNOS-nak köszönhetően könnyebben tudják majd a fel- és leszállást végrehajtani. Kevesebb járatot kell ezért törölni vagy más repterekre átirányítani, és kevesebb lesz a késés - a légi társaságok költségeket takaríthatnak meg, a légi utasok pedig időben érnek célba.

Kevesebb a költség, az üvegházhatást okozó gáz mennyisége és a zaj

Az EGNOS-rendszer segítségével a pilóták rövidebb és hatékonyabb útvonalat választhatnak, ezáltal üzemanyagot takaríthatnak meg, és csökkenthetik a gépek széndioxid-kibocsátását. A repülőgépek a leszállópályához közelebb kezdhetik meg a leszállást, csökkentvén így a környező térségeket sújtó zajt és levegőszennyezést.

A spanyolországi székhelyű Air Nostrum becslései szerint az EGNOS alkalmazásával 10 év alatt a légi társaság kb. 6,3 millió eurót takaríthat meg az üzemanyag-költségeken. A leszállási távolság csökkentésével a repterek több légi járatot tudnak fogadni, ezáltal pedig növelhetik bevételeiket.

Egyéb előnyök

A nagyobb helymeghatározási pontosságból egyéb közlekedési eszközöknek, a sürgősségi segélyszolgálatoknak és a bűnüldöző szerveknek is származhat előnyük. Az olaszországi parti őrség például az EGNOS-rendszert a tengeri felkutatási és helikopteres mentési műveletek során tesztelte az EGNOS-rendszert.

Az EGNOS működéséért az EU nevében a Bizottság felel. Az EU dolgozik egy európai globális műholdas navigációs rendszer (Galileo DeutschEnglishfrançais ) kifejlesztésén is. Az egyesült államokbeli GPS-hez hasonló szolgáltatást biztosító Galileo együtt fog működni az EGNOS-rendszerrel. Az EU célja, hogy Európa műholdas navigációja teljes mértékben független legyen.

Bővebben az EU műholdas navigációs programjairól

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek