Navigointipolku

Satelliittipalveluilla lisää turvallisuutta ilmailuun - 07/03/2011

Euroopan komissio avasi maaliskuun alussa EGNOS-satelliittinavigointijärjestelmän lentoliikenteen käyttöön. Palvelu parantaa lentoliikenteen turvallisuutta, vähentää myöhästymisiä ja mahdollistaa uusia reittikohteita.

Navigoinnissa käytettävä GPS-signaali ei yksin yllä kuin useiden metrien tarkkuuteen. Kun GPS yhdistetään EGNOSiin, EU:n ilmaiseen Euroopan laajuiseen satelliittinavigointipalveluun, sen tarkkuus paranee yhteen metriin.

EGNOS-palvelu avattiin alustavasti jo lokakuussa 2009, ja ilmailuala on sen jälkeen testannut järjestelmää sen sertifiointia varten. Nyt järjestelmä on virallisesti avattu lentoliikenteelle, ja lentäjät voivat käyttää sen turvallisuuskriittistä palvelua English , joka on erityisen hyödyllinen laskeutumisten yhteydessä, kun sijainti suhteessa kiitorataan on tiedettävä tarkasti.

EGNOS on monin tavoin muutenkin hyödyllinen.

Vähemmän myöhästymisiä

EGNOS helpottaa lentäjien työtä nousuissa ja laskuissa huonolla säällä, kun näkyvyys on heikko. Tämä vähentää lentojen peruutuksia, myöhästymisiä ja reittimuutoksia, mikä puolestaan säästää lentoyhtiöiden kustannuksia ja auttaa matkustajia pitämään matkasuunnitelmansa.

Vähemmän kustannuksia, kasvihuonekaasuja ja melua

EGNOS mahdollistaa lyhyemmät lentoajat sekä kustannustehokkaammat reitit ja lähestymiset kentille. Tämä säästää polttoainetta ja alentaa hiilidioksidipäästöjä. Koneet voivat myös aloittaa laskeutumisen lähempänä kiitorataa, mikä vähentää melua lentokenttien ympäristössä.

Espanjalainen Air Nostrum -yhtiö arvioi, että EGNOSin käyttöönotto sen kalustossa tuottaa kymmenessä vuodessa noin 6,3 miljoonan euron polttoainesäästöt. Lähestymisreittien lyhenemisen ansiosta lentokentät voivat puolestaan lisätä lentojen määrää ja lisätä näin tulojaan.

Muita etuja

Paremmasta navigointitarkkuudesta on hyötyä myös muille liikennemuodoille, pelastuslaitoksille ja lainvalvontaviranomaisille. Esimerkiksi Italian rannikkovartiosto on testannut EGNOSia meripelastushelikoptereissaan.

EGNOSia hallinnoi EU:n puolesta Euroopan komissio. EU kehittää parhaillaan myös Galileota DeutschEnglishfrançais , yhdysvaltalaisen GPS-järjestelmän kaltaista maailmanlaajuista satelliittinavigointijärjestelmää. Galileo tulee aikanaan toimimaan yhdessä EGNOSin kanssa, minkä ansiosta Euroopasta tulee satelliittinavigoinnin osalta omavarainen.

Lisätietoa EU:n satelliittinavigointiohjelmista

Valitse suurikontrastinen versio Aseta sivu normaalikokoiselle fontille Kasvata fontin kokoa 200 prosentilla Lähetä sivu Tulosta sivu

 

Löysitkö etsimäsi tiedon?

Kyllä En

Mitä tietoa etsit?

Kerro ehdotuksesi.

Hyödyllisiä linkkejä