Sti

Satellittjeneste gør det endnu sikrere at flyve - 07/03/2011

Satellitnavigationstjenesten EGNOS-for-luftfart, der gik i luften den 2. marts 2011, vil øge flysikkerheden, mindske forsinkelser og åbne nye rejsemål.

GPS brugt alene giver en nøjagtighed på nogle meter. Men bruges GPS sammen med EU's gratis satellitnavigationssystem for Europa, EGNOS, kommer nøjagtigheden helt ned på én meter.

Siden EGNOS blev offentligt tilgængeligt i oktober 2009, er systemet blev afprøvet og certificeret til brug i luftfartsindustrien. Piloter kan nu bruge dets sikkerhedstjeneste English , som er særligt nyttig under landinger, når de skal kende deres præcise placering i forhold til landingsbanen.

EGNOS giver mange andre fordele end forbedret sikkerhed.

Færre forsinkelser

Det bliver lettere for piloter at starte og lande i dårligt vejr med ringe sigtbarhed. Det betyder færre aflysninger, forsinkelser og omdirigeringer til andre lufthavne. Derved sparer flyselskaberne penge og kan bedre få kunderne frem til tiden.

Mindsker omkostninger, udslip og støj

Med EGNOS kan piloterne vælge kortere og mere effektive ruter og indflyvninger. Det sparer på brændstoffet og mindsker CO2-udslippet. Flyene kan også begynde indflyvningen tættere på landingsbanen og dermed begrænse støjforureningen omkring lufthavnen.

Det spanske flyselskab Air Nostrum anslår, at EGNOS kan give en brændstofbesparelse på næsten 50 mio. kroner over ti år. Kortere indflyvninger betyder også, at lufthavnene kan klare flere afgange og dermed øge indtjeningen.

Andre fordele

Andre transportformer, nødhjælpstjenester og politiet kan også udnytte den større nøjagtighed. Den italienske kystbevogtning har f.eks. testet EGNOS i sine overvågnings- og redningshelikoptere.

EGNOS forvaltes af Kommissionen på vegne af EU, som også er ved at udvikle Galileo DeutschEnglishfrançais , et globalt satellitnavigationssystem ligesom det amerikanske GPS. Galileo vil sammen med EGNOS gøre Europa helt uafhængigt inden for satellitnavigation.

Mere om EU's satellitnavigationsprogrammer

Vælg høj kontrast Normal skriftstørrelse Forstør skrift med 200 procent send til en ven udskriv siden

 

Fandt du det, du søgte?

Ja Nej

Hvad ledte du efter?

Har du forslag til forbedringer?

Nyttige links