Навигационна пътека

По-безопасни полети благодарение на спътникова услуга - 07/03/2011

EGNOS за авиацията, спътникова навигационна услуга, стартирала на 2 март 2011 г., ще доведе до повишаване на безопасността на самолетните пътувания, намаляване на закъсненията и откриване на нови дестинации.

Самостоятелно глобалната система за позициониране (GPS) е с точност до няколко метра. Когато обаче се съчетае с EGNOS, безплатната спътникова навигационна услуга на ЕС за Европа, точността на GPS се повишава до един метър.

След като стана обществено достъпна през октомври 2009 г., EGNOS бе подложена на изпитания и сертифицирана за прилагане в авиационния сектор. Пилотите вече могат да използват нейната услуга за безопасност на човешкия живот English . Тя е особено полезна по време на кацане, когато е необходимо да се знае точното положение на самолета спрямо пистата.

EGNOS носи много други ползи освен подобряването на безопасността.

По-малко закъснения

За пилотите ще бъде по-лесно да излитат и кацат при лошо време, когато видимостта е ниска. Това ще доведе до по-малко отменени, закъснели или пренасочени полети и ще позволи на авиокомпаниите да намалят разходите си и да спазват разписанието си.

По-малко разходи, парникови газове и шум

С помощта на EGNOS пилотите могат да избират по-кратки и по-ефективни маршрути и подходи за кацане. По този начин ще се икономисва гориво и ще се отделя по-малко въглероден диоксид. Самолетите също така ще могат да започват снижаване по-близо до пистата, предизвиквайки по-малко шумово замърсяване в районите около летищата.

Според изчисления на испанската авиокомпания "Air Nostrum" благодарение на EGNOS тя ще реализира икономии на гориво в размер на 6,3 млн. евро за период от 10 години. В същото време по-късите подходи за кацане означават, че летищата могат да приемат повече полети и да увеличат приходите си.

Други ползи

Другите видове транспорт, службите за спешно реагиране и правоприлагащите органи също могат да извлекат ползи от подобрената точност. Например италианската брегова охрана изпробва прилагането на EGNOS в своите хеликоптери за търсене и спасяване в морето.

EGNOS се управлява от Комисията от името на ЕС, който също така разработва "Галилео DeutschEnglishfrançais " - глобална система за спътникова навигация, подобна на американската GPS. "Галилео" ще функционира заедно с EGNOS, което ще даде на Европа пълна независимост в областта на сателитната навигация.

Повече за програмите на ЕС за спътникова навигация

Висококонтрастна версия Нормален размер на шрифта Максимален размер на шрифта Изпратете на приятел Разпечатайте страницата

 

Намерихте ли търсената от вас информация?

Да Не

Какво търсехте?

Имате ли предложения?

Полезни връзки