Navigációs útvonal

Friss lendület a kisvállalkozások számára - 23/02/2011

Számítógépet használó férfi íróasztalnál © EU

Az EU új javaslatok bevezetésével kíván könnyíteni a kisvállalkozások helyzetén: a vállalkozásindítás ösztönzése mellett arra törekszik, hogy csökkentse a kisvállalkozások terheit és segítsen nekik kilábalni a gazdasági válságból.

A kisvállalkozások az európai vállalkozások 99%-át teszik ki, és több mint 90 millió munkavállalót foglalkoztatnak, központi szerepet játszva ezáltal az EU gazdasági életében. Az uniós szakpolitikáról a közelmúltban készült felülvizsgálat DeutschEnglishfrançais szerint a kisvállalkozásoknak számos előnye származott a 2008. évi európai kisvállalkozói intézkedéscsomagból; olcsóbbá és könnyebbé vált például az Unióban új vállalkozást indítani.

A felülvizsgálat azonban arra is rámutatott, hogy a vállalkozói szellem ösztönzése és a meglévő kis- és középvállalkozások (kkv-k) támogatása érdekében további intézkedésekre van szükség.

Elő kell segíteni a kkv-k megerősödését, hiszen a gazdasági válság alatt helyzetük megrendült és mintegy 3,25 millió munkahely szűnt meg. Az EU arra törekszik, hogy 2020-ra az uniós foglalkoztatási arányt 75%-ra növelje. E célkitűzés eléréséhez alapvető fontosságú a kkv-k növekedésének és a munkahelyteremtésnek az elősegítése, mert a magánszférában a munkavállalók kétharmada ilyen vállalkozásokban dolgozik.

A kisebb vállalkozások többek között a következő területeken szembesülnek problémákkal: forrásszerzés, adminisztratív követelmények betartása, piacra jutás külföldön (az Unióban vagy máshol). Az újonnan javasolt intézkedések közül példaként említhetők az alábbiak:

  • a bürokrácia további visszaszorítása a számviteli és jogi követelmények csökkentésével, illetve olyan egyablakos ügyintézési központok létrehozásával, ahol a kisvállalkozások európai, tagállami és helyi finanszírozási eszközökért folyamodhatnak
  • a finanszírozáshoz jutás megkönnyítése az eljárások egyszerűsítése és a hitelgarancia-rendszerek kiterjesztése révén
  • tengerentúli piacokra való belépés elősegítése a támogatások növelésével és szabadkereskedelmi megállapodások megkötésével
  • a társasági adózás harmonizálása és a határokon átnyúló adósságbehajtás megkönnyítésére
  • a vállalkozói szellem és a munkahelyteremtés ösztönzése azáltal, hogy az engedélyek megszerzésének időtartama 1 hónapra csökken

A felülvizsgálat emellett azt is javasolja, hogy az Uniónak nagyobb rálátása legyen arra, hogyan hajtják végre a tagállami kormányok a kisvállalkozói intézkedéscsomagot .

Noha a kormányok az elmúlt években kellő mértékű előrehaladást értek el, hiányzik még az arra vonatkozó megegyezés, hogy a kisvállalkozások európai zártkörű társaságként DeutschEnglishfrançais regisztráltathassák magukat. Ez az új társasági forma lehetővé tenné a vállalkozások számára, hogy ne kelljen az uniós tagállamokban külön-külön regisztráltatniuk magukat, ezáltal csökkentve költségeiket és adminisztrációs terheiket.

A Bizottság felszólítja a kormányokat, hogy mihamarabb fogadják el az erre vonatkozó jogszabályt.

Európai kkv-portál

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek