Navigacijska pot

Evropa uspešna v satelitski navigaciji - 19/01/2011

Globalni satelitski navigacijski sistem Galileo, ki ga je razvila EU, bo začel delovati leta 2014. Sistem EGNOS, ki skrbi za natančnost podatkov ameriškega sistema GPS v Evropi, pa že uporabljajo v kmetijstvu in pri reševalnih akcijah.

Poročilo English o satelitskih navigacijskih programih EU navaja, da je razvoj pri obeh zadovoljiv in da namerava Evropska unija projekt uspešno zaključiti.

Evropska unija se je za razvoj lastnega sistema satelitske navigacije odločila pred desetimi leti, pri čemer so jo vodili strateški in ekonomski razlogi. Ti razlogi so tudi danes njeno glavno vodilo.

Države članice se dobro zavedajo pomena satelitske navigacije v sodobni družbi, zato so sklenile, da je treba v Evropi zagotoviti sistem, ki bo neodvisen od ameriškega GPS ali ruskega Glonass.

Sistema Galileo in EGNOS sta last EU in naj bi zadostila ekonomskim in varnostnim potrebam Unije.

Satelitska navigacija ima podoben ekonomski učinek kot internet, saj sega v najrazličnejše sektorje in spodbuja inovativnost in zaposlovanje. Približno 800 milijard evrov evropskega BDP je danes vezano na uporabo satelitske navigacije. Svetovni trg za proizvode in storitve satelitske navigacije v zadnjih letih beleži 30-odstotno rast, njegova vrednost pa naj bi leta 2020 po pričakovanjih English znašala 240 milijard evrov.

Natančnost, razpoložljivost, zanesljivost

Sistema EGNOS in pozneje Galileo bosta občutno izboljšala razpoložljivost in natančnost signalov, ki jih bodo pošiljali sateliti iz vesolja. Uporabniki bodo prejeli hitrejše in zanesljivejše signale in bodo lahko določili svoj položaj do metra natančno. Pri sistemu GPS denimo lahko odstopanje pri določanju položaja znaša tudi nekaj metrov.

Večja natančnost, razpoložljivost in zanesljivost sistemov posledično spodbujajo tudi inovativnost. Sistema bosta na primer izboljšala storitve v prometu in reševanju, delo organov pregona, varnost na mejah EU in varnost pripadnikov mirovnih misij.

Sistem EGNOS (geostacionarni navigacijski prekrivni sistem) je v rabi od leta 2009 in je že obrodil sadove, saj se je zaradi natančnejšega sajenja in škropljenja povečal kmetijski pridelek. Letos naj bi odobrili tudi njegovo rabo v evropskem letalskem prometu in tako povečali varnost letenja.

Kar zadeva sistem Galileo, v vesolju že krožita dva poskusna satelita. Letos in drugo leto bodo izstrelili prve štiri operativne satelite, do leta 2014, ko naj bi sistem začel delovati, pa vsake tri mesece dva satelita.

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave