Cale de navigare

Navigaţia prin satelit, pe drumul cel bun - 19/01/2011

În anul 2014, se va lansa Galileo - sistemul european de navigaţie prin satelit. EGNOS, programul utilizat pentru îmbunătăţirea preciziei sistemului GPS în Europa, furnizează deja servicii unor utilizatori precum fermierii şi membrii echipelor de intervenţie.

Potrivit unui raport English , programele europene de navigaţie prin satelit au înregistrat până acum progrese satisfăcătoare, iar Uniunea este hotărâtă să continue eforturile în această direcţie.

Elaborarea programelor europene de navigaţie prin satelit a început în urmă cu 10 ani, din motive de ordin strategic şi economic, care sunt valabile şi astăzi.

Conştiente de rolul important pe care îl joacă navigaţia prin satelit în societatea actuală, guvernele statelor membre au căzut de acord asupra faptului că Europa trebuie să-şi asigure independenţa faţă de sistemul american GPS şi faţă de cel rusesc Glonass.

Programele Galileo şi EGNOS sunt deţinute de UE şi au misiunea de a răspunde nevoilor economice şi de securitate ale Uniunii.

Ca şi internetul, navigaţia prin satelit poate stimula inovarea şi crearea de noi locuri de muncă în diverse sectoare de activitate. În prezent, aproximativ 800 de miliarde de euro din PIB-ul european depind de utilizarea sistemelor de navigaţie prin satelit. Potrivit estimărilor English , piaţa globală a produselor şi serviciilor de acest tip a crescut cu 30% în ultimii ani şi ar putea reprezenta o valoare de 240 de miliarde până în 2020.

Precizie, disponibilitate, siguranţă

EGNOS şi, ulterior, Galileo vor contribui substanţial la ameliorarea disponibilităţii şi acurateţei semnalelor de navigaţie din spaţiu. Utilizatorii ar urma să primească semnale mai precise şi mai rapide şi ar avea posibilitatea de a-şi localiza poziţiile cu o precizie de până la un metru. În prezent, sistemul GPS permite localizarea cu o acurateţe de până la câţiva metri.

Creşterea gradului de precizie şi disponibilitate ar impulsiona inovarea în rândul întreprinderilor şi al antreprenorilor. De exemplu, sistemele de navigaţie ar putea fi folosite pentru a ameliora gestionarea unor domenii precum transportul, serviciile de urgenţă, intervenţia forţelor de ordine, securitatea la frontierele UE şi siguranţa misiunilor de pace.

Beneficiile aduse de programul EGNOS, operaţional din octombrie 2009, s-au făcut deja simţite, de exemplu prin creşterea producţiilor agricole ca urmare a unei însămânţări şi fertilizări mai eficiente. Anul acesta, ar putea fi aprobată utilizarea acestui sistem de către companiile aeriene din Europa, ceea ce ar permite creşterea siguranţei pasagerilor.

Între timp, doi sateliţi experimentali ai sistemului Galileo sunt deja plasaţi pe orbită. Primii patru sateliţi operaţionali vor fi lansaţi de UE anul acesta şi anul viitor. Ulterior, la fiecare trei luni, vor mai fi lansaţi câte doi sateliţi până ce sistemul va deveni complet operaţional, în 2014.

Contrast puternic Setează pagina la dimensiunea normală a literei Măreşte dimensiunea literei cu 200% Trimite pagina unui prieten Tipăreşte pagina

 

Aţi găsit informaţiile pe care le căutaţi?

Da Nu

Ce informaţii aţi căutat?

Sugestiile dumneavoastră:

Linkuri utile