Kruimelpad

Europa ligt op koers met satellietnavigatie - 19/01/2011

Galileo, het wereldwijde satellietnavigatiesysteem van de EU, wordt in 2014 operationeel. Egnos, dat de nauwkeurigheid van GPS in Europa verhoogt, wordt nu al gebruikt door bijvoorbeeld boeren en reddingswerkers.

Een rapport English over de twee EU-satellietnavigatieprogramma's spreekt van een goede vooruitgang. De EU toont zich vastberaden om van beide programma's een succes te maken.

Tien jaar geleden heeft de EU een begin gemaakt met de ontwikkeling van haar eigen satellietnavigatiesysteem om strategische en economische redenen. Nog steeds zijn dit de belangrijkste drijfveren.

Omdat satellietnavigatie onmisbaar is in de moderne samenleving, waren de nationale regeringen het erover eens dat Europa niet afhankelijk mocht blijven van het Amerikaanse GPS- en het Russische Glonass-systeem.

Galileo en Egnos zijn eigendom van de EU en voorzien in haar economische en strategische behoefte.

Net als internet is satellietnavigatie een katalysator voor innovatie en werkgelegenheid in tal van sectoren. Momenteel genereert satellietnavigatie zo'n 800 miljard euro in termen van het bbp. De wereldmarkt voor satellietnavigatieproducten en -diensten is in de afgelopen jaren met 30% gegroeid. Volgens ramingen English zal de omzet van deze sector in 2020 tot 240 miljard euro zijn gestegen.

Nauwkeurig, snel en betrouwbaar

Egnos en later ook Galileo zullen de navigatiesignalen uit de ruimte nauwkeuriger en betrouwbaarder maken. De gebruikers krijgen sneller betrouwbaardere signalen waarmee zij hun plaats tot op minder dan één meter nauwkeurig kunnen bepalen. Bij GPS is dit enkele meters.

Deze hogere nauwkeurigheid, snelheid en betrouwbaarheid helpen bedrijven en ondernemers bij het innoveren. Zo kunnen beide systemen worden gebruikt om vervoers- en hulpdiensten, rechtshandhaving, grensbewaking en de veiligheid van vredesmissies te verbeteren.

Egnos is operationeel sinds oktober 2009. Het heeft bijvoorbeeld al de opbrengst van de akkerbouw verhoogd dankzij efficiëntere zaai- en bemestingsmethoden. Dit jaar wordt ook de goedkeuring verwacht voor het gebruik ervan in de Europese luchtvaart, zodat vliegen nog veiliger wordt.

Intussen cirkelen er al twee experimentele Galileosatellieten om de aarde. Dit jaar en volgend jaar gaan de eerste vier operationele satellieten de lucht in. Daarna gaat het, tot de ingebruikname in 2014, verder in een tempo van twee satellieten elke maanden.

Zwarte achtergrond Normale tekstgrootte Tekstgrootte 200% Stuur naar een vriend Pagina afdrukken

 

Gevonden wat u zocht?

Ja Nee

Wat zocht u?

Heeft u nog opmerkingen?

Nuttige links