Navigointipolku

Euroopan satelliittinavigointiohjelmat edistyvät - 19/01/2011

Galileo, EU:n maailmanlaajuinen satelliittinavigointijärjestelmä, otetaan käyttöön vuonna 2014. Sen edeltäjä EGNOS parantaa jo nyt GPS-paikannuksen tarkkuutta Euroopassa esimerkiksi maanviljelijöiden ja pelastustyöntekijöiden avuksi.

EU:n kahdesta satelliittinavigointiohjelmasta tehdyssä väliraportissa English kehutaan tähänastista edistystä ja jäsenmaiden sitoutumista hankkeisiin.

EU aloitti omat satelliittinavigointiohjelmansa kymmenen vuotta sitten strategisista ja taloudellisista syistä. Nämä syyt ovat nykyäänkin ohjelmien keskeinen perusta.

Ohjelmia perustettaessa EU:n jäsenmaat tiedostivat satelliittinavigoinnin merkityksen nyky-yhteiskunnassa ja katsoivat, että Eurooppa tarvitsee oman järjestelmänsä, joka on riippumaton Yhdysvaltain GPS- ja Venäjän Glonass-järjestelmistä.

Galileo ja EGNOS ovat EU:n omistamia ja niiden tarkoitus on vastata EU:n taloudellisiin ja turvallisuuspoliittisiin tarpeisiin.

Internetin tapaan satelliittinavigoinnista on tullut yksi talouden katalysaattoreista, joka poikii innovaatioita ja työpaikkoja lukuisille aloille. Tällä hetkellä noin 800 miljardia euroa Euroopan BKT:stä liittyy satelliittinavigoinnin käyttöön. Alan tuotteiden ja palvelujen maailmanmarkkinat ovat viime vuosina kasvaneet jopa 30 prosenttia, ja arvioiden English mukaan niiden arvo vuonna 2020 yltää 240 miljardiin euroon.

Tarkkuus, saatavuus, luotettavuus

EGNOS ja Galileo parantavat avaruudesta tulevien navigointisignaalien saatavuutta ja tarkkuutta huomattavasti. Käyttäjät saavat nopeampia ja luotettavampia signaaleja, joiden avulla he voivat paikantaa sijaintinsa metrin tarkkuudella. GPS kykenee tällä hetkellä vain useiden metrien tarkkuuteen.

Parantunut tarkkuus, saatavuus ja luotettavuus tarjoavat liikeyrityksille innovointimahdollisuuksia. Uusilla sovelluksilla voidaan esimerkiksi tehostaa EU:n liikenteen ja pelastuspalvelujen ohjausta, lainvalvontaa, EU:n ulkorajojen turvallisuutta ja rauhanturvaoperaatioiden turvallisuutta.

EGNOS on ollut toiminnassa lokakuusta 2009 ja se on jo auttanut lisäämään kasvintuotantoa paremman kylvö- ja lannoitustarkkuuden ansiosta. Tänä vuonna se on määrä ottaa käyttöön eurooppalaisissa lentoyhtiöissä matkustusturvallisuuden parantamiseksi.

Galileo-järjestelmässä on puolestaan jo laukaistu kaksi testisatelliittia avaruuteen. Sen ensimmäiset neljä varsinaista satelliittia laukaistaan avaruuteen kuluvana ja ensi vuonna. Sen jälkeen laukaistaan kaksi satelliittia kolmen kuukauden välein, kunnes järjestelmän toiminta alkaa vuonna 2014.

Valitse suurikontrastinen versio Aseta sivu normaalikokoiselle fontille Kasvata fontin kokoa 200 prosentilla Lähetä sivu Tulosta sivu

 

Löysitkö etsimäsi tiedon?

Kyllä En

Mitä tietoa etsit?

Kerro ehdotuksesi.

Hyödyllisiä linkkejä