Навигационна пътека

Европа развива своята спътникова навигация - 19/01/2011

През 2014 г. ще бъде пусната в действие глобалната спътникова навигационна система на ЕС "Галилео". Европейската геостационарна служба за навигационно покритие (EGNOS), която подобрява точността на глобалната позиционираща система (GPS) в Европа, вече предлага услуги на потребители като фермери и спасителни екипи.

В доклад English за двете програми на ЕС за спътникова навигация се констатира задоволителен напредък в разработването им досега и се потвърждава ангажимента на Съюза за тяхното довършване.

ЕС започна да разработва свои собствени програми за спътникова навигация преди 10 години по стратегически и икономически причини. Днес тези причини продължават да бъдат от първостепенно значение за програмите.

Признавайки важната роля, която спътниковата навигация играе в съвременното общество, правителствата на страните-членки се съгласиха, че Европа трябва да гарантира независимостта си от системите на САЩ и Русия - съответно GPS и Глонасс.

"Галилео" и EGNOS са собственост на ЕС и целта им е да обслужват нуждите на Съюза в областта на икономиката и сигурността.

Подобно на интернет, спътниковата навигация е икономически катализатор за иновации и създаване на работни места в много сектори. В момента около 800 млрд. евро от БВП на ЕС зависят от използването на спътникова навигация. Според някои оценки English световният пазар за такива продукти и услуги е нараствал с 30 % годишно през последните няколко години, като се очаква през 2020 г. стойността му да достигне 240 млрд. евро.

Точност, достъпност, надеждност

EGNOS, а по-късно и "Галилео", значително ще подобрят достъпността и точността на навигационните сигнали от космоса. Очаква се потребителите да получават по-бързи и по-надеждни сигнали и да могат да определят своето местонахождение с точност до 1 метър. В момента GPS определя местонахождението с точност до няколко метра.

По-голямата точност, достъпност и надеждност позволяват иновации от страна на предприятията и предприемачите. Например системите могат да се използват за подобряване на управлението на услугите в областта на транспорта и спешната помощ в ЕС, правоприлагането, сигурността по границите на Съюза и безопасността на миротворческите мисии.

EGNOS, която действа от октомври 2009 г., вече дава резултати, като например увеличаване на реколтата чрез подобряване на засаждането и наторяването. Очаква се през тази година да бъде одобрено нейното използване от европейски авиокомпании, което ще доведе до по-голяма сигурност на пътниците.

Междувременно два експериментални спътника на "Галилео" вече са в орбита. През тази и следващата година ЕС ще изстреля първите четири оперативни спътника. След това на всеки три месеца ще бъдат изстрелвани по два спътника, докато системата бъде пусната в действие през 2014 г.

Висококонтрастна версия Нормален размер на шрифта Максимален размер на шрифта Изпратете на приятел Разпечатайте страницата

 

Намерихте ли търсената от вас информация?

Да Не

Какво търсехте?

Имате ли предложения?

Полезни връзки