Navigacijska pot

Prihodnost evropske industrije - 29/10/2010

Novi načrti za evropsko industrijo: ustvarjati nova delovna mesta in obdržati proizvodnjo v Evropi.

Gospodarska kriza je hudo prizadela evropsko industrijo. Toda kažejo se prva znamenja okrevanja in Evropska komisija je pripravila načrte za trdnejšo prihodnost industrijskega sektorja.

Nova industrijska politika DeutschEnglishfrançais izhaja iz dveh predpostavk: v današnjem globaliziranem svetu ni več prostora za nacionalne industrije; z ohranitvijo močnega proizvodnega sektorja bomo dobili vrsto dobro plačanih delovnih mest. Prehod na trajnostno gospodarstvo mora postati poslovna priložnost, ki naj okrepi konkurenčnost.

Nova industrijska politika sodi med sedem vodilnih pobud v strategiji Europa 2020 DeutschEnglishfrançais , ki je namenjena pametnemu, trajnostnemu in pravičnemu gospodarskemu razvoju. Med cilji politike so:

  • pravno okolje, ki bo podjetjem omogočalo ohraniti konkurenčnost,
  • razpoložljivost finančnih sredstev za podjetja in ustanavljanje malih podjetij,
  • infrastruktura v prometnem in energetskem sektorju ter komunikacijah,
  • učinkovita in trajnostna dobava surovin,
  • inovativnost v posameznih sektorjh, denimo v gradbeništvu, proizvodnji biogoriv, cestnem in železniškem prevozu.

Ali če povzamemo z besedami evropskega komisarja za industrijo Antonia Tajanija: "Ni trajnostnega razvoja brez konkurenčnosti, in ni trajne konkurenčnosti brez trajnostnega razvoja. Ne enega ne drugega pa ne bo brez kvantnega preskoka v inovativnosti!"

Spremljanje napredka

Evropska komisija bo vsako leto pripravila poročilo o konkurenčosti Evropske unije kot celote in vsake posamezne države članice. Prvo poročilo govori o stanju proizvodnega sektorja v posamezni državi, raziskovalnih in inovativnih dejavnostih in prizadevanjih za trajnosten razvoj.

V proizvodnji je zaposlena četrtina evropskih delavcev zasebnega sektorja. Proizvodnji je namenjenih tudi 80 % vseh raziskav v zasebnem sektorju.

Industrijska politika v času globalizacije DeutschEnglishfrançais

Konkurenčnost v evropski industriji

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave