Navigointipolku

Teollisuuden kilpailukyky avainasemassa - 29/10/2010

EU:n teollisuusstrategian tavoitteena on vauhdittaa kasvua ja pitää teollisuuden työpaikat Euroopassa.

Talouskriisi on kurittanut Euroopan teollisuutta rankalla kädellä. Talouden elpyminen on kuitenkin näköpiirissä, ja komissio on tehnyt suunnitelman toimista, joilla voidaan parantaa EU:n teollisuuden kilpailukykyä tulevaisuudessa.

Uuden teollisuuspolitiikan DeutschEnglishfrançais perusoletuksina on, että globalisoituneessa nykymaailmassa ajatus kansallisesta teollisuudesta on vanhentunut ja että elinvoimainen tuotantoteollisuus tarjoaa runsaasti erilaisia hyvin palkattuja työpaikkoja. Siirtyminen kestävään talouteen avaa liiketoimintamahdollisuuksia, joiden avulla voidaan parantaa kilpailukykyä.

Teollisuuspoliittinen suunnitelma on yksi Eurooppa 2020 -työllisyys- ja kasvustrategian DeutschEnglishfrançais lippulaivahankkeista. Sen tavoitteena on muun muassa

  • varmistaa, että lainsäädäntö tukee teollisuusyritysten kilpailukykyä
  • parantaa yritysten rahoitusmahdollisuuksia ja edistää pienyritysten perustamista
  • parantaa liikenne-, energia- ja viestintäinfrastruktuureja
  • varmistaa raaka-aineiden tehokas ja kestävä tarjonta
  • edistää innovointia tietyillä aloilla, kuten rakennustoiminnassa, biopolttoaineiden valmistuksessa sekä maantie- ja rautatieliikenteessä

"Ilman kilpailukykyä ei ole kestävyyttä ja ilman kestävyyttä ei saada aikaan pysyvää kilpailukykyä, eikä kumpaakaan saada aikaan ilman huomattavia innovaatioita", toteaa EU:n teollisuuskomissaari Antonio Tajani.

Edistymisen seuranta

Komission on määrä raportoida EU:n ja sen eri maiden kilpailukyvystä vuosittain. Ensimmäisessä kilpailukykyraportissa tarkastellaan kunkin maan tuotantoteollisuuden tilaa, alan tutkimus- ja innovaatiotoimintaa ja kestävyyttä.

Raportti osoittaa, että Suomi oli talous- ja finanssikriisistä eniten kärsineiden EU-maiden joukossa. Suomen asukaskohtainen bruttokansantuote laski vuonna 2009 peräti 7,3 prosenttia, kun se laski koko EU:ssa keskimäärin 4,5 prosenttia.

EU:ssa tuotantoteollisuus työllistää noin 25 prosenttia yksityissektorin työntekijöistä, ja sen osuus tämän sektorin tutkimus- ja kehitystoiminnasta on 80 prosenttia.

Globalisaation aikakauden teollisuuspolitiikka DeutschEnglishfrançais

Euroopan teollisuuden kilpailukyky

Valitse suurikontrastinen versio Aseta sivu normaalikokoiselle fontille Kasvata fontin kokoa 200 prosentilla Lähetä sivu Tulosta sivu

 

Löysitkö etsimäsi tiedon?

Kyllä En

Mitä tietoa etsit?

Kerro ehdotuksesi.

Hyödyllisiä linkkejä