Sökväg

Falsk eller äkta? - 23/06/2010

Förfalskade varor© EU

En grekisk och en ungersk skola vann EU:s skoltävling om pirattillverkade och förfalskade varor.

Elever från Grekland, Polen, Spanien, Tjeckien och Ungern lade beslag på priserna i en EU-tävling om pirattillverkning och varumärkesförfalskning. Med tävlingen vill EU öka kunskaperna om de problem som orsakas av falska varor som leksaker, kläder och cd-skivor.

Hundratals skolelever i åldern 10-15 år deltog i tävlingen. De har gjort logotyper, affischer, kortfilmer och spel som alla handlar om pirattillverkning och varumärkesförfalskning.

I den ena tävlingskategorin vann en skola från den grekiska staden Triandria. Eleverna hade designat en logotyp för Europeiska observationscentrumet mot varumärkesförfalskning och pirattillverkning DeutschEnglishfrançais .

Elever från Vörösmarty Mihálys grund- och konstskola i Ungern vann kategorin bästa video. Förutom de två vinnarskolorna var också de skolor som vann andra- och tredjepriset i varje kategori inbjudna till Bryssel för en prisceremoni i Europaparlamentet.

Varumärkesförfalskning och pirattillverkning är ett växande problem som hotar produktsäkerheten och ekonomin i stort. På senare år har tullen bland annat hittat förfalskade läkemedel som innehåller farliga ämnen och mobiltelefoner som kan explodera.

Under 2008 beslagtog tulltjänstemän 178 miljoner falska varor i EU, mer än dubbelt så mycket som året innan. Ungefär hälften av varorna kom från Kina.

Vanligast bland beslagen var cd- och dvd-skivor, följt av cigaretter och kläder.

Läs mer om tävlingen om förfalskade varor

 

Välj hög kontrast Normal textstorlek Öka textstorlek med 200 procent Tipsa en vän Skriv ut denna sida

 

Hittade du vad du letade efter?

Ja Nej

Vad letade du efter?

Har du några förslag på förbättringar?

Länkar