Navigacijska pot

Pristno ali ponarejeno? - 23/06/2010

Ponarejeni izdelki © EU

Na natečaju EU o ponarejanju in piratstvu sta glavni nagradi dobili šoli iz Grčije in Madžarske.

Na natečaju EU na temo preprečevanja ponarejanja in piratstva (npr. igrač, oblek ali zgoščenk) so se med najboljše uvrstile šole iz Grčije, Madžarske, Španije, Češke in Poljske.

Na natečaju je sodelovalo več sto šolarjev, starih od 10 do 15 let, ki so na razpisano temo oblikovali logotipe, plakate, kratke videoposnetke ali igre.

Med predlogi za uradni logotip Evropskega opazovalnega urada za ponarejanje in piratstvo DeutschEnglishfrançais je zmagal izdelek šolarjev s 1. srednje šole v Triandrii (Grčija).

Šolarji Osnovne in umetniške šole Mihály Vörösmarty na Madžarskem so prejeli prvo nagrado v kategoriji za najboljši videoposnetek. Na podelitev nagrad v Evropskem parlamentu v Bruslju je bilo povabljenih šest šol, ki so se uvrstile na prva tri mesta obeh kategorij.

V Evropi je vedno več ponarejenih in piratskih izdelkov, ki ogrožajo varnost ljudi in gospodarsko blaginjo. V zadnjih letih so se na trgu EU tako znašla zdravila s škodljivimi sestavinami in mobilni telefoni, ki lahko eksplodirajo.

Leta 2008 so cariniki EU zasegli 178 milijonov ponarejenih izdelkov, kar je za več kot 50 % več kot leto poprej. Približno polovica zaseženega blaga je izvirala s Kitajske.

Med izdelki so prednjačile ponarejene zgoščenke in nosilci DVD, pa tudi cigarete in oblačila.

Več o natečaju "PRISTNO ponarejeno"

 

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave