Kruimelpad

Echt of nep? - 23/06/2010

Enkele nagemaakte producten © EU

Griekse en Hongaarse scholen winnen EU-wedstrijd over namaak en piraterij.

Leerlingen uit Griekenland, Hongarije, Spanje, Tsjechië en Polen vielen in de prijzen bij een EU-wedstrijd over gekopieerde en nagemaakte producten, zoals speelgoed, kleding en cd's.

Honderden schoolkinderen tussen 10 en 15 jaar oud namen deel. Zij ontwierpen logo's, posters, kortfilms of spelletjes over het thema.

Er waren twee categorieën. Het 1e Gymnasium uit Triandria (Griekenland) won met een ontwerp voor het officiële logo van de Europese waarnemingspost voor namaak en piraterij DeutschEnglishfrançais .

De Mihály Vörösmarty-school voor lager en kunstonderwijs uit Debrecen (Hongarije) won in de categorie voor de beste video. In totaal werden 6 scholen (de beste drie in elke categorie) uitgenodigd naar Brussel om hun prijzen in ontvangst te nemen op een plechtigheid in het Europees Parlement.

De toenemende namaak en piraterij ondermijnen veiligheidsnormen en de economie. In de voorbije jaren werden zelfs al exploderende mobiele telefoons en nepmedicijnen met schadelijke stoffen gevonden.

In 2008 legden EU-douaneambtenaren beslag op 178 miljoen nepartikelen, de helft meer dan het jaar ervoor. De helft van de namaak kwam uit China.

Het meest nagemaakt worden cd's en dvd's, maar er werden ook veel sigaretten en kleding in beslag genomen.

Meer over de wedstrijd "ECHT nep"

 

Zwarte achtergrond Normale tekstgrootte Tekstgrootte 200% Stuur naar een vriend Pagina afdrukken

 

Gevonden wat u zocht?

Ja Nee

Wat zocht u?

Heeft u nog opmerkingen?

Nuttige links