Navigációs útvonal

Eredeti vagy hamis? - 23/06/2010

Hamisított termékek © EU

Magyar és görög diákok nyerték meg a termékhamisítás és kalózkodás elleni küzdelem témájában meghirdetett uniós versenyt.

Magyar, görög, spanyol, cseh és lengyel tanulók végeztek az élen a Színtiszta utánzat elnevezésű uniós versenyben. A pályázatot azért hirdette meg az Európai Unió, hogy felhívja a figyelmet a kalózkodás és hamisítás révén előállított termékekkel - játékokkal, ruházati cikkekkel, CD-kkel stb. - kapcsolatos problémákra.

A 10-15 éves korosztály számára megrendezett versenyben több száz iskolás vett részt. Az indulók egy része emblémát vagy plakátot tervezett, mások maguk készítette rövidfilmmel vagy játékkal pályáztak.

A két versenykategória egyikében egy görög középiskola lett a győztes: a szaloniki gimnázium diákjai tervezték meg a nyertes emblémát a hamisítás és a kalózkodás elleni küzdelemmel foglalkozó európai megfigyelőközpont DeutschEnglishfrançais számára.

A verseny másik kategóriájában magyar győzelem született. Kisfilmjükért a debreceni Vörösmarty Mihály Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény tanulói nyerték el a fődíjat. A sikerről az iskola honlapja is beszámol, ahol az érdeklődők a "Régi mesék mai gyerekeknek" című győztes videofilmet magyarul és angolul is megtekinthetik. A versenyfilm népszerű gyermekmeséket elevenít fel, ám a jól ismert történetek a tanulók előadásában új fordulatot vesznek, mert a korábban jól bevált kellékek nem működnek: Hamupipőke cipője hamisított, és Aladdin csodalámpása is utánzat. A film hatásosan illusztrálja a hamisított termékek hátrányait és veszélyeit.

Összesen 6 iskola tanulói - a győztesek és a két versenykategóriában második és harmadik helyezést elért diákok - kaptak meghívást Brüsszelbe, az Európai Parlamentben ma megrendezett díjátadó ünnepségre.

A hamisítás és a kalózkodás egyre súlyosabb problémát jelent világszerte. A termékek hamisítása és a szellemi tulajdonjogok megsértése csökkenti a termékbiztonságot, és komoly gazdasági károkat okoz. Sokszor a fogyasztók egészsége is veszélybe kerül. Így történt ez például akkor, amikor az elmúlt években a hamisítók ártalmas anyagokat tartalmazó gyógyszereket és robbanásveszélyes mobiltelefonokat dobtak piacra.

2008-ban az Európai Unió vámtisztviselői 178 millió hamisított árucikket foglaltak le, 50%-kal többet, mint 2007-ben. A lefoglalt termékeknek hozzávetőleg a fele Kínából származott.

A hamisított áruk legnagyobb részét a CD-k és DVD-k teszik ki, melyeket a cigaretták és ruházati cikkek követnek a sorban.

További információk a "Színtiszta utánzat" elnevezésű versenyről

 

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek