Navigacijska pot

Znak evropske skladnosti izdelkov - 19/04/2010

Znak CE © EU

Evropska komisija želi z informacijsko kampanjo predstaviti znak CE, ki omogoča lažji pretok blaga in obveščenost ‎‎‏‏potrošnikov.

Znak CE na izdelku ali njegovi embalaži sporoča, da izdelek, ki je proizveden v evropski ali drugi državi, izpolnjuje zahteve Evropske unije glede varnosti, zdravstvene ustreznosti in varstva okolja.

Znak obstaja že petnajst let, vendar velika večina ljudi še vedno ne pozna pomena znaka. Mnogi namreč menijo, da so z znakom CE označeni izdelki, proizvedeni v Evropi.

Informacijska kampanja je namenjena tudi podjetjem, saj je znak poleg zagotavljanja večje varnosti potrošnika namenjen tudi spodbujanju prostega pretoka blaga na enotnem trgu EU.

Znak CE je znak zaupanja. Proizvodom omogoča prosti pretok po evropskem gospodarskem prostoru (v katerem so poleg držav EU tudi Islandija, Lihtenštajn in Norveška). Znak CE zmanjšuje število upravnih postopkov in upravne stroške, hkrati pa zagotavlja varnost potrošnikov.

Proizvajalci prevzamejo vso odgovornost za skladnost izdelka, ki so ga označili z znakom CE, z veljavno evropsko zakonodajo.

Pri trženju nekaterih izdelkov v EU je znak obvezen. Taki izdelki so računalniki, igrače, električni in gospodinjski aparati, torej več kot 30 % industrijske proizvodnje.

 

Več o znaku CE DeutschEnglishfrançais

Vprašanja in odgovori o znaku CE English

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave