Navigációs útvonal

A termékek megfelelőségének európai jelzése: a CE jelölés - 19/04/2010

CE jelölés © EU

Az Európai Bizottság tájékoztató kampányt indít a termékek szabad mozgását elősegítő és a fogyasztók tájékoztatását szolgáló CE jelölésről.

A termékeken (vagy csomagolásukon) feltüntetett CE jelölés tanúsítja, hogy az Európában vagy máshol gyártott termék megfelel az Európai Unió termékbiztonsági, egészségügyi és környezetvédelmi követelményeinek.

Noha a CE jelölés már több mint 15 éve létezik, a legtöbben még mindig nem tudják, hogy mit szimbolizál. Sokan gondolják tévesen azt, hogy arra utal, hogy a terméket Európában gyártották.

A tájékoztató kampány a vállalatokat is célba veszi, mivel a jelölés nem csupán a felhasználók biztonságát fokozza, hanem az egységes uniós piacon történő szabad árumozgást is elősegíti.

A CE jelölés a bizalom záloga, amely révén a termékek szabadon mozoghatnak az Európai Gazdasági Térségben (azaz az Európai Unió 27 országában, valamint Izlandon, Liechtensteinben és Norvégiában). Ez csökkenti a költségeket és az adminisztratív eljárások számát, miközben eleget tesz a biztonsági követelményeknek.

A CE jelölés feltüntetésével a gyártó teljes mértékben felelősséget vállal azért, hogy az adott termék megfelel az alkalmazandó európai jogszabályoknak.

Bizonyos termékek kizárólag e logóval ellátva hozhatók forgalomba az EU-ban. Ide tartoznak a számítógépek, a játékok, az elektronikai termékek, a háztartási gépek, illetve az orvosi műszerek - azaz az ipari termékek több mint 30%-a.

 

További információk a CE jelölésről DeutschEnglishfrançais

Kérdések/válaszok a CE jelölésről English

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek