Διαδρομή πλοήγησης

Το ευρωπαϊκό σήμα πιστότητας - 19/04/2010

Το σήμα "CE" © EU

Η Επιτροπή ξεκινά ενημερωτική εκστρατεία για το σήμα «CE» που δημιουργήθηκε για να διευκολύνει την ελεύθερη κυκλοφορία των προϊόντων σε όλη την Ευρώπη και να ενημερώνει τους καταναλωτές.

Όταν βλέπετε το σήμα «CE» πάνω σε ένα προϊόν, σημαίνει ότι το προϊόν αυτό, είτε έχει κατασκευαστεί στην Ευρώπη είτε εκτός αυτής, πληροί τις απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως προς την ασφάλεια, την υγεία και την προστασία του περιβάλλοντος.

Αν και το σήμα «CE» υπάρχει εδώ και περισσότερα από 15 χρόνια, το ευρύ κοινό δεν γνωρίζει ακόμη τη σημασία του. Πολλοί μάλιστα νομίζουν πως δείχνει ότι ένα προϊόν έχει κατασκευαστεί στην Ευρώπη.

Η ενημερωτική εκστρατεία δεν απευθύνεται μόνον στο ευρύ κοινό, αλλά και στις επιχειρήσεις. Και αυτό γιατί το σήμα δεν δημιουργήθηκε μόνον για να ενισχύσει την ασφάλεια των καταναλωτών, αλλά και για να διευκολύνει την ελεύθερη κυκλοφορία των προϊόντων στη μεγάλη αγορά της ΕΕ.

Εχέγγυο εμπιστοσύνης, το σήμα «CE» αποτελεί το διαβατήριο που επιτρέπει στα προϊόντα να κυκλοφορούν ελεύθερα στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο (στον οποίο ανήκουν όχι μόνον οι 27 χώρες της ΕΕ, αλλά και η Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και η Νορβηγία). Χάρη στη διαδικασία αυτή, μειώνονται η γραφειοκρατία και το κόστος, ενώ παράλληλα διασφαλίζονται οι απαιτήσεις ασφάλειας.

Με την τοποθέτηση του σήματος «CE» πάνω σ' ένα προϊόν, ο κατασκευαστής αναλαμβάνει πλήρως την ευθύνη της συμμόρφωσης του προϊόντος με την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Πάνω από το 30% των βιομηχανικών προϊόντων, μεταξύ άλλων υπολογιστές, παιχνίδια, ηλεκτρικές και ιατρικές συσκευές, μπορούν να πωληθούν στην αγορά της ΕΕ μόνον αν φέρουν το σήμα «CE».

 

Περισσότερα για το σήμα «CE» DeutschEnglishfrançais

Ερωτήσεις/απαντήσεις για το σήμα «CE» English

Επιλέξτε υψηλή αντίθεση Επιλέξτε κανονικό μέγεθος γραμματοσειράς Αυξήστε το μέγεθος κατά 200% Στείλτε σε ένα φίλο Εκτύπωση

 

Βρήκατε την πληροφορία που ζητούσατε;

Ναι Όχι

Ποια πληροφορία ζητούσατε;

Έχετε να προτείνετε κάτι;

Χρήσιμοι σύνδεσμοι