Навигационна пътека

Европейската маркировка за съответствие - 19/04/2010

маркировката "CE" © EU

Комисията започва информационна кампания за маркировката за съответствие "CE", създадена за улесняване на свободното движение на стоки и за информиране на потребителите.

Когато видите логото "CE" на даден продукт - независимо дали е произведен в Европа или другаде - вие знаете, че той отговаря на изискванията на ЕС по отношение на здравето, безопасността и защитата на околната среда.

Маркировката "CE" съществува повече от 15 години, но повечето хора все още не знаят какво означава и мнозина смятат, че тя показва, че даден продукт е произведен в Европа.

Информационната кампания е насочена и към предприятията. Маркировката е въведена не само за гарантиране на безопасността на потребителите, а и за улесняване на свободното движение на стоки на пазара на ЕС.

Гаранция за доверие, маркировката "CE" е своеобразен паспорт, който позволява на продуктите да се движат свободно в Европейското икономическо пространство (27-те държави от ЕС плюс Исландия, Лихтенщайн и Норвегия). Това намалява административните формалности и разходите, като в същото време гарантира съответствие с изискванията за безопасност.

Поставяйки маркировката "CE" на даден продукт, производителят поема пълната отговорност за неговото съответствие със законодателството на ЕС.

Над 30 % от промишлените изделия, включително компютри, играчки и електрически уреди, могат да бъдат продавани на пазара на ЕС само с тази маркировка.

 

Повече за маркировката "CE" DeutschEnglishfrançais

Маркировката "CE" - често задавани въпроси English

Висококонтрастна версия Нормален размер на шрифта Максимален размер на шрифта Изпратете на приятел Разпечатайте страницата

 

Намерихте ли търсената от вас информация?

Да Не

Какво търсехте?

Имате ли предложения?

Полезни връзки