Navigacijska pot

Uspešno zmanjšanje birokracije - 23/10/2009

Ženska drži papir z znakom EU, poleg nje kup pisarniških map ©ES

Predlagano zmanjšanje birokratskih postopkov bi podjetjem v Evropski uniji prihranilo več kot 40 milijard EUR na leto.

Evropska komisija se je leta 2007 odločila, da bo do leta 2012 za 25 % zmanjšala letne administrativne stroške, ki jih imajo podjetja zaradi zakonodaje EU.

Iz najnovejšega poročila o napredku je razvidno, da je dve leti pred rokom cilj v precejšnji meri uresničen in bo nemara celo presežen.

Po ocenah Evropske komisije podjetja izgubijo okoli 124 milijard evrov na leto zaradi administrativnega dela, ki jim ga nalagajo zakonodaja EU in iz nje izhajajoči nacionalni predpisi.

Že uveljavljeni ali odobreni ukrepi naj bi podjetjem prihranili 7 milijard evrov administrativnih stroškov na leto. 31 milijard evrov dodatnega prihranka na leto bi prinesli ukrepi, ki še čakajo na odobritev voditeljev in politikov EU. Ti naj bi uvedli preprostejša računovodska pravila za podjetja z največ 10 zaposlenimi ter odpravili omejitev uporabe elektronskih računov za poročanje DDV.

Evropska komisija načrtuje še druge ukrepe, ki bi pomenili dodatnih 2,1 milijarde evrov prihranka. Gre za hitrejši postopek registracije prevoznikov ladijskega tovora; poenostavitev bilanc stanja ter izkazov poslovnega uspeha; in odprava statističnega poročanja za hotele in gostišča.

Vsi načrtovani, predlagani in odobreni ukrepi skupaj bi pomenili več kot 40 milijard evrov prihranka ali 33 % administrativne obremenitve.

Komisija se približuje uresničitvi cilja v zvezi z zmanjšanjem birokracije za podjetja, je dejal predsednik Barroso.

Zmanjšanje birokracije je tudi ključni del strategije reševanja gospodarstva iz recesije, saj prinaša podjetjem finančni prihranek v času, ko so bančni krediti redki. Številni ukrepi so namenjeni predvsem malim podjetjem, ki zaposlujejo največ prebivalcev EU. Prav mala podjetja imajo največ težav z administrativnim delom in iskanjem kreditov.

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave