Navigációs útvonal

Bürokrácia: Az EU jól halad az egyszerűsítéssel - 23/10/2009

Dokumentumkulacot félretoló, helyébe egyetlen, az EU logójával ellátott mappát helyező nő ©EC

A bürokrácia leépítését célzó javaslatoknak köszönhetően az uniós cégek évi több mint 40 milliárd eurót is megtakaríthatnak.

A Bizottság 2007-ben kötelezettséget vállalt arra, hogy 2012-ig 25%-kal csökkenti azokat az adminisztratív terheket, amelyek az uniós jogszabályok alkalmazásából kifolyólag nehezednek a vállalkozásokra.

A legújabb bizottsági jelentés szerint az EU két évvel a határidő előtt jó ütemben halad a célkitűzés megvalósítása felé, és még az is elképzelhető, hogy túlteljesíti őket.

A Bizottság úgy véli, hogy az uniós jogszabályok és az őket átültető nemzeti jogszabályok a vállalkozások számára évente összesen körülbelül 124 milliárd euró terhet jelentenek.

A már bevezetett vagy jóváhagyott intézkedéseknek köszönhetően a vállalkozások máris évi 7 milliárd eurót spórolhatnak az adminisztratív költségeken. Ez az összeg 31 milliárd euróval növekedhet, amennyiben az uniós vezetők és jogalkotók rábólintanak a már előterjesztett és jóváhagyásra váró intézkedésekre. Az ilyen intézkedések közé tartozik például a legfeljebb 10 alkalmazottból álló vállalkozásokra vonatkozó számviteli szabályok egyszerűsítése, illetve a hozzáadott-érték adó (amelynek legismertebb típusa az áfa) elektronikus számlázására vonatkozó korlátozások eltörlése.

További 2,1 milliárd euróval csökkenthetik a kiadásokat az újabb intézkedés-javaslatok: ezeknek köszönhetően könnyebbé válik a szállítói szolgáltatásvégzésre vonatkozó engedély beszerzése cégek számára, egyszerűsödnek az eredmény-kimutatások és a vagyonmérleg, illetve a szállodák és a motelek mentesülnek a statisztikai adatok jelentése alól.

Ezek a (tervezett, javasolt és elfogadott) intézkedések több mint 40 milliárd euró megtakarítást jelentenek, ami az adminisztratív teher 33%-ának felel meg.

„A Bizottság a terveknek megfelelően halad afelé, hogy megvalósítsa a bürokrácia visszaszorítására vonatkozó céljait.” – nyilatkozta Barroso elnök.

A bürokratikus terhek csökkentése a gazdaság talpra állítását célzó bizottsági stratégia fontos része. Segítségével a vállalkozások pénzt takaríthatnak meg egy olyan időszakban, amikor még mindig nehéz hitelhez jutni. Az intézkedések jelentős részét a kis- és középvállalkozások (kkv-k) igényeihez igazították. A kkv-k biztosítják az uniós munkahelyek nagy részét. Gyakran előfordul, hogy az ilyen vállalkozások életét bürokratikus akadályok és finanszírozási nehézségek keserítik meg.

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek