Sti

Bureaukrati – jo mindre, jo bedre - 23/10/2009

Kvinde erstatter bunke foldere med et papir med EU's symbol ©EF

Nyt forslag om mindre bureaukrati kan spare erhvervslivet i EU over 40 milliarder euro om året.

I 2007 satte Kommissionen sig som mål, at de årlige administrationsomkostninger for virksomhederne som følge af EU's lovgivning skulle ned med 25 % frem til 2012.

Der er nu to år tilbage, og EU er godt på vej til at nå målet og kan måske endda gøre det endnu bedre ifølge den seneste statusrapport.

Kommissionen anslår, at det samlede bureaukrati ved EU's lovgivning og de medfølgende nationale love koster virksomhederne omkring 124 milliarder euro om året.

Her og nu står virksomhederne til at kunne spare 7 milliarder euro i administrative omkostninger om året – ifølge de initiativer, der allerede er gennemført eller godkendt. Og de kan se frem til ekstra besparelser på 31 milliarder euro årligt, hvis EU's ledere og beslutningstagere enes om de forslag, der allerede er på bordet, og som de skal godkende. Der er bl.a. tale om forenklede regnskabsregler for firmaer med op til 10 ansatte og afskaffelse af begrænsninger ved brugen af elektroniske fakturaer til indberetning af moms.

Der skal også spares 2,1 milliarder ved nye forslag. Det bliver f.eks. lettere for en virksomhed at blive anerkendt som speditør, balancer og regnskaber bliver enklere, og hotelbranchen slipper for statistiske indberetninger.

Alt i alt medfører initiativerne – de planlagte, foreslåede og godkendte – besparelser på over 40 milliarder euro eller 33 % af administrationsbyrden.

"Kommissionen overholder fuldt ud tidsplanen for at mindske bureaukratiet for erhvervslivet", udtaler formand José Manuel Barroso.

Mindre bureaukrati er en hjørnesten i Kommissionens strategi for at få økonomien ud af recessionen, fordi virksomhederne får en hjælpende hånd, mens kreditmarkedet stadig er usikkert. Mange af initiativerne er skræddersyet til små virksomheder, som tegner sig for de fleste arbejdspladser i EU. Disse firmaer kæmper ofte med administrative forhindringer og har tit svært ved at skaffe kapital.

Vælg høj kontrast Normal skriftstørrelse Forstør skrift med 200 procent send til en ven udskriv siden

 

Fandt du det, du søgte?

Ja Nej

Hvad ledte du efter?

Har du forslag til forbedringer?

Nyttige links