Navigacijska pot

Mala podjetja, velike zamisli - 06/05/2009

Prvi evropski teden za podporo malim podjetjem in spodbujanje podjetništva.

Približno 99 % vseh evropskih podjetij je malih podjetij, t.i. MSP (malih in srednje velikih podjetij), z manj kot 250 zaposlenimi. Ta podjetja so pomembni delodajalci in glavni vir novih zaposlitev, zato bodo bistvena za dvig evropskega gospodarstva iz zdajšnje krize.

Evropska komisija bo med 6. in 14. majem pripravila prvi evropski teden malih in srednje velikih podjetij. V 35 državah bo potekalo več kot 1 000 različnih dogodkov, na katerih se bodo podjetniki seznanili z vrstami pomoči, ki so jim na voljo. Ljudi bodo tudi spodbujali k ustanavljanju lastnega podjetja.

Z dejavnostmi tega tedna si bodo prizadevali ustvariti partnerstvo med EU in MSP, pri čemer bo Evropska komisija ponudila podporo in svetovanje, mala podjetja pa bodo postala konkurenčnejša in dala nov zagon gospodarstvu. Podjetniki bodo lahko tudi izmenjali najboljše prakse in izkušnje.

Teden je namenjen tudi predstavitvi evropskega zakona o malih podjetjih DeutschEnglishfrançais, ki malim in srednje velikim podjetjem v EU zagotavlja enake možnosti, z zmanjševanjem birokratskih ovir pa omogoča njihovo rast.

Načelo „pomisli najprej na male“ je namenjeno oblikovalcem politik, ki naj pri pripravi pravil ne bi ustvarjali nepotrebnih pravnih in upravnih bremen za mala podjetja. Evropska komisija je tudi olajšala pridobitev finančnih sredstev Evropske investicijske banke za mala podjetja ter spodbuja ženske in mlade, da odprejo svoje podjetje.

V zadnjih petih letih je Komisija sprostila omejitve za državno pomoč in mala podjetja se lažje potegujejo za javna naročila. Ukvarja se tudi z reševanjem problema zamud pri plačilih, zaradi katerih podjetja zamujajo s svojimi plačili, mnoga pa morajo bankrotirati.

Evropski spletni portal za mala podjetja

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave