Kruimelpad

Kleine bedrijven, grote ideeën - 06/05/2009

De eerste Europese week van het midden- en kleinbedrijf wil kleine ondernemingen steunen en ondernemerschap aanmoedigen.

99% van alle Europese ondernemingen behoren tot het midden- en kleinbedrijf, kleine ondernemingen met minder dan 250 werknemers. Omdat ze zo belangrijk zijn voor de werkgelegenheid, kunnen die bedrijven veel doen om de Europese economie weer uit het slop te halen.

Van 6 tot 14 mei houdt de Europese Commissie voor het eerst een Europese week van het MKB. In 35 landen vinden meer dan 1000 evenementen plaats om ondernemers attent te maken op alle steun die beschikbaar is. Ook wil de EU mensen aanmoedigen een eigen onderneming te beginnen.

Deze week vol activiteiten moet resulteren in een partnerschap van EU en MKB: voor steun en advies kan de EU zorgen terwijl kleine ondernemers kunnen werken aan hun concurrentievermogen en zo de economie kunnen stimuleren. Bij alle evenementen krijgen ondernemers ook de kans om ervaringen en goede ideeën uit te wisselen.

Extra aandacht gaat deze week uit naar de Small Business Act DeutschEnglishfrançais , de MKB-nota van de EU die ervoor moet zorgen dat alle kleine en middelgrote ondernemingen in de EU dezelfde kansen krijgen en kunnen groeien, onder andere door te snoeien in de administratieve rompslomp.

Vanuit het principe "think small first" wil de nota beleidsmakers aansporen om bij iedere nieuwe wet of regel te denken aan de gevolgen voor het midden- en kleinbedrijf. Nodeloze juridische en administratieve rompslomp moet worden vermeden. De Commissie maakt het kleine ondernemers ook makkelijker om subsidie aan te vragen bij de Europese Investeringsbank en stimuleert vrouwen en jongeren voor zichzelf te beginnen.

De laatste vijf jaar heeft de Commissie ook de regels voor overheidssteun versoepeld, waardoor het voor kleine bedrijven makkelijker is geworden om mee te dingen naar overheidsopdrachten. Momenteel zet zij zich in om te late betalingen door afnemers aan te pakken. Door die betalingsachterstand wordt het namelijk voor veel kleine bedrijven moeilijk om zelf alle rekeningen op tijd te betalen, wat niet zelden tot faillissement leidt.

Europese portal voor kleine bedrijven

Zwarte achtergrond Normale tekstgrootte Tekstgrootte 200% Stuur naar een vriend Pagina afdrukken

 

Gevonden wat u zocht?

Ja Nee

Wat zocht u?

Heeft u nog opmerkingen?

Nuttige links