Navigációs útvonal

Kis vállalkozások, nagy ötletek - 06/05/2009

Első alkalommal rendezi meg az EU a kis- és középvállalkozások európai hetét, mellyel a kisvállalkozások támogatására és a vállalkozói szellem ösztönzésére törekszik.

Az európai cégek mintegy 99%-a kis- vagy középvállalkozásnak minősül, vagyis alkalmazottainak létszáma kevesebb 250 főnél. Ezek a vállalkozások jelentős munkaadók Európában, az új munkahelyek fő forrásai, ezért nagymértékben hozzájárulhatnak ahhoz, hogy az európai gazdaság kilábaljon a jelenlegi recesszióból.

A kis- és középvállalkozások európai hetét idén először, május 6. és 14. között rendezi meg a Bizottság. A hét folyamán 35 országban több mint ezer rendezvényre kerül sor, melyek tájékoztatni hivatottak a vállalkozókat arról, milyen támogatási lehetőségek állnak rendelkezésükre. A rendezvényeknek az is célja, hogy az embereket saját cég alapítására ösztönözzék.

A Bizottság arra törekszik, hogy a hét eseményeinek eredményeként partneri kapcsolat alakuljon ki az EU és a kis- és középvállalkozások között – az EU támogatást és tanácsadást nyújt, a kisvállalatok pedig versenyképesebbé válnak és fellendítik a gazdaságot. A rendezvények ezenkívül lehetőséget teremtenek a vállalkozóknak a gyakorlatukban bevált módszerek és tapasztalataik megosztására is.

A hét során az EU az európai kisvállalkozói intézkedéscsomagot DeutschEnglishfrançais is népszerűsíteni kívánja. Az intézkedéscsomaggal a Bizottság biztosítani szeretné, hogy a kis- és középvállalkozások EU-szerte azonos lehetőségekkel élhessenek, és támogatásuk érdekében csökkenteni kívánja az adminisztratív terheket.

Az intézkedéscsomag arra ösztönzi a jogalkotókat, hogy gondolják át, milyen hatással lesz az általuk tervezett jogszabály a kisvállalkozókra, és ne vezessenek be fölösleges jogi és adminisztratív terheket. A Bizottság ezenkívül megkönnyíti a kisebb cégek számára, hogy az Európai Beruházási Banktól pénzügyi támogatáshoz jussanak, és a nőket és a fiatalokat saját vállalkozás indítására buzdítja.

Az utóbbi öt évben a Bizottság az állami támogatásokra vonatkozó szabályain is enyhített azzal a céllal, hogy a kisvállalatok könnyebben jelentkezhessenek közbeszerzési eljárásokra. Az uniós intézmény jelenleg a fizetési késedelmek problémáját igyekszik megoldani. Az ügyfelektől a leszállított áruért vagy az elvégzett munkáért járó pénzösszegek késése miatt a cégek nem tudják időben kifizetni saját számláikat, ezért számos kisvállalkozónak csődöt kell jelentenie.

Európai portál a kis- és középvállalkozások számára

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek