Cale de navigare

Penalizări pentru întârzierea plăţilor - 08/04/2009

O persoană care caută pe internet proiecte cu finanţare publică ©CE

Achitarea cu întârziere a facturilor, o ameninţare la adresa redresării economiei europene.

Să presupunem că aveţi propria dumneavoastră afacere şi tocmai aţi terminat o comandă. În mod normal, acum urmează să vi se achite factura. Însă, în realitate, s-ar putea să nu fiţi plătit decât după câteva luni.

În prezent, se constată o creştere a numărului cazurilor de plăţi întârziate English, atât la nivel mondial, cât şi la nivel european. Este o problemă majoră pentru economia europeană. Această practică este responsabilă pentru unul din patru cazuri de faliment şi pentru pierderea a peste 450 000 de locuri de muncă în fiecare an. Întreprinderile mici sunt cele mai vulnerabile, deoarece depind de încasări punctuale pentru a-şi menţine fluxul de numerar. Şi să nu uităm că acum băncile acordă mult mai greu împrumuturi.

Probabil că nimeni nu cunoaşte mai bine această problemă decât beneficiarii de contracte de achiziţii publice. Când vine vorba de plata la timp a facturilor, autorităţile publice sunt deseori cele care respectă cel mai puţin termenul.

În reacţie la numărul în creştere al plângerilor, Comisia propune o directivă care prevede penalizări mai severe pentru întârzierea plăţilor.

Conform acestei propuneri, autorităţile publice şi organismele care sunt finanţate de la bugetul de stat vor fi nevoite să plătească o amendă de 5% pentru facturile neplătite în termen de 30 de zile. De asemenea, acestea vor trebui să plătească o dobândă pentru suma datorată şi să compenseze întreprinderile pentru toate costurile de recuperare angajate cauzate de această întârziere.

Aceleaşi reguli ar urma să se aplice şi clienţilor privaţi care nu-şi achită facturile la timp, cu excepţia amenzii pentru plata întârziată.

O adoptare rapidă a acestei propuneri legislative ar putea avea efecte pozitive asupra întreprinderilor afectate de recesiune şi ar contribui la integrarea economiilor UE. Plata întârziată a facturilor descurajează întreprinderile să-şi desfăşoare activitatea şi în alte ţări, ceea ce are un efect negativ asupra creşterii economice şi asupra competitivităţii.

Potrivit unui sondaj recent efectuat în rândul întreprinderilor, în 2008, autorităţile publice din Europa şi-au achitat facturile, în medie, în termen de 65 de zile - cu aproximativ 10 zile mai târziu decât clienţii din sectorul privat. Însă există mari discrepanţe de la o ţară la alta, unele state membre înregistrând întârzieri de peste trei luni.

La rândul său, Comisia Europeană a declarat că va efectua mai rapid plata iniţială pentru subvenţiile şi contractele acordate de UE. De asemenea, va lua măsuri pentru accelerarea procedurilor de achiziţii publice, de exemplu, standardizând procedurile de licitaţie şi publicând anunţurile mai repede.

Ombudsmanul European a cerut Comisiei Europene un raport privind măsurile luate pentru soluţionarea problemelor legate de efectuarea cu întârziere a plăţilor. În 2007, s-au înregistrat întârzieri pentru peste 20% din plăţile efectuate.

Măsurile UE privind efectuarea cu întârziere a plăţilor English

Contrast puternic Setează pagina la dimensiunea normală a literei Măreşte dimensiunea literei cu 200% Trimite pagina unui prieten Tipăreşte pagina

 

Aţi găsit informaţiile pe care le căutaţi?

Da Nu

Ce informaţii aţi căutat?

Sugestiile dumneavoastră:

Linkuri utile