Navigointipolku

Tilit selviksi - 08/04/2009

Mies tutkii tietokoneella julkisesti rahoitettua hanketta ©EC

Työt on tehty ja maksut myöhässä – ikuisuusongelma, joka vaikeuttaa Euroopan nousua lamasta.

Kuvittele, että omistat yrityksen ja olet juuri saanut ison työn päätökseen. Nyt pitäisi sitten saada palkka. Rahoja ei kuitenkaan näy eikä kuulu. Ensimmäinen maksu saattaa tulla vasta kuukausien päästä.

Maksuviivästykset English ovat nykymaailmassa yleisiä, eikä EU ole tästä poikkeus. Viivästyneet maksut aiheuttavat joka neljännen konkurssin ja arviolta 450 000 työpaikan häviämisen joka vuosi. Maksujen viivästyminen koskettaa kaikkein kipeimmin pienyrityksiä, sillä säännölliset tulot ovat tärkeitä niiden toiminnan jatkumisen kannalta – etenkin, kun pankit myöntävät nyt nihkeästi lainoja.

Ongelma on erityisen tuttu julkisiin hankintoihin osallistuville, sillä valtiot kuuluvat laiskimpien laskunmaksajien joukkoon.

Maksuviivästyksistä tulee yhä enemmän valituksia, ja komissio onkin laatinut direktiiviehdotuksen, jossa viivästyksistä esitetään kovempia rangaistuksia.

Ehdotetun direktiivin mukaan viranomaisille ja julkisille elimille voidaan määrätä 5 prosentin sakko laskuista, joita ei ole maksettu 30 päivän kuluessa. Niiltä voidaan myös periä viivästyskorkoa sekä korvausta yritykselle mahdollisesti aiheutuneista perintäkuluista.

Samoja sääntöjä, viivästyssakkoja lukuun ottamatta, sovellettaisiin laskunsa myöhässä maksaviin yksityisasiakkaisiin.

Jos uusi lainsäädäntö hyväksytään nopeasti, yritykset saavat helpotusta laman paineisiin ja EU-maiden käytännöt saadaan yhtenäisemmiksi. Pitkien maksuviivästysten vuoksi yritykset miettivät kahdesti, ennen kuin aloittavat liiketoimintaa ulkomailla. Tämä taas ehkäisee kasvua ja kilpailukykyä.

Hiljattain tehdystä yrityskyselystä kävi ilmi, että Euroopan viranomaiset maksoivat laskunsa keskimäärin 65 päivässä vuonna 2008, eli noin 10 päivää myöhemmin kuin yksityissektorilla. Eri maiden tulokset vaihtelevat kuitenkin huomattavasti. Joissakin maissa aikaa laskun maksamiseen kului yli kolme kuukautta.

Komissio on puolestaan sitoutunut nopeuttamaan EU-tukien ja -hankintojen maksamista. Se aikoo myös nopeuttaa hankintamenettelyjä mm. standardoimalla tarjouskilpailut ja julkaisemalla ne entistä aiemmin.

Euroopan oikeusasiamies on pyytänyt komissiolta selvitystä siitä, mihin toimiin se on ryhtynyt maksuviivästysongelman ratkaisemiseksi. Vuonna 2007 maksetuista laskuista yli 20 prosenttia oli myöhässä.

Maksuviivästyksiä koskevat EU-toimet English

Valitse suurikontrastinen versio Aseta sivu normaalikokoiselle fontille Kasvata fontin kokoa 200 prosentilla Lähetä sivu Tulosta sivu

 

Löysitkö etsimäsi tiedon?

Kyllä En

Mitä tietoa etsit?

Kerro ehdotuksesi.

Hyödyllisiä linkkejä