Διαδρομή πλοήγησης

Τέρμα στις καθυστερήσεις πληρωμών - 08/04/2009

Άνδρας που πραγματοποιεί αναζήτηση σε υπολογιστή για έργα χρηματοδοτούμενα από το δημόσιο ©EC

Η καθυστέρηση πληρωμών για εργασίες που έγιναν, χρόνιο πρόβλημα στην Ευρώπη, εμποδίζει σήμερα την οικονομική ανάκαμψη.

Ας υποθέσουμε ότι είστε επιχειρηματίας και μόλις ολοκληρώσατε ένα μεγάλο έργο. Περιμένετε βεβαίως να πληρωθείτε αμέσως. Σωστά; Δυστυχώς όμως αυτό δεν συμβαίνει πάντα, και, μάλιστα, μπορεί να περάσουν κάμποσοι μήνες προτού να εισπράξετε τα χρήματά σας.

Οι καθυστερήσεις πληρωμών English αποτελούν μια ευρέως διαδεδομένη πρακτική σήμερα και η ΕΕ δεν αποτελεί εξαίρεση. Ευθύνεται για σημαντική αφαίμαξη της ευρωπαϊκής οικονομίας και για μια στις 4 πτωχεύσεις, προκαλώντας, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, την απώλεια 450.000 θέσεων απασχόλησης κάθε χρόνο. Οι μικρές επιχειρήσεις είναι οι πλέον ευάλωτες επειδή η έγκαιρη εισροή εσόδων είναι σημαντική για τη διατήρηση της ταμειακής τους ροής, ιδίως τώρα που οι τράπεζες διστάζουν να χορηγήσουν δάνεια.

Αυτοί που γνωρίζουν καλύτερα το πρόβλημα είναι ίσως οι ανάδοχοι δημοσίων έργων, δεδομένου ότι οι κυβερνήσεις συγκαταλέγονται μεταξύ των χειρότερων παραβατών, όταν πρόκειται για μη έγκαιρη εξόφληση λογαριασμών.

Ανταποκρινόμενη στις όλο και περισσότερες καταγγελίες, η Επιτροπή θέσπισε νομοθεσία για την επιβολή αυστηρότερων μέτρων κατά των καθυστερήσεων πληρωμών.

Σύμφωνα με την πρόταση οδηγίας, οι αρχές και οι χρηματοδοτούμενοι από το δημόσιο φορείς θα αντιμετωπίζουν πρόστιμα ύψους 5% για λογαριασμούς που δεν εξοφλούνται εντός 30 ημερών. Θα πρέπει επίσης να καταβάλλουν τόκους επί των οφειλόμενων ποσών και να αποζημιώνουν τις επιχειρήσεις για τα έξοδα που συνεπάγονται οι προσπάθειες είσπραξης των καθυστερημένων οφειλών.

Οι ίδιοι κανόνες, με εξαίρεση το πρόστιμο για την καθυστέρηση πληρωμής, θα εφαρμόζονται στους πελάτες του ιδιωτικού τομέα που καθυστερούν την πληρωμή των οφειλών τους.

Η γρήγορη έκδοση της νομοθεσίας θα ανακουφίσει κάπως τις εταιρείες από την ύφεση και θα ενισχύσει την ολοκλήρωση των ευρωπαϊκών οικονομιών. Οι μεγάλες καθυστερήσεις πληρωμών αποθαρρύνουν τις επιχειρήσεις να αναπτύσσουν δραστηριότητα σε άλλες χώρες, εμποδίζοντας έτσι την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα στον τομέα των επιχειρήσεων, οι δημόσιες αρχές στην Ευρώπη χρειάστηκαν 65 ημέρες κατά μέσον όρο για να πληρώσουν τις οφειλές τους το 2008, δηλαδή 10 ημέρες περισσότερες από τους οφειλέτες του ιδιωτικού τομέα. Οι εθνικοί μέσοι όροι, ωστόσο, διαφέρουν σημαντικά με ορισμένες χώρες να καθυστερούν περισσότερο από τρεις μήνες.

Από την πλευρά της η Επιτροπή δήλωσε ότι πρόκειται να επιταχύνει τις αρχικές πληρωμές για επιχορηγήσεις και συμβάσεις της ΕΕ, καθώς και τις διαδικασίες δημοσίων συμβάσεων, μέσω της τυποποίησης, για παράδειγμα, των προσκλήσεων υποβολής προτάσεων και της έγκαιρης δημοσίευσης των προσκλήσεων.

Ο Ευρωπαίος Διαμεσολαβητής ζήτησε από την Επιτροπή να συντάξει έκθεση για τα μέτρα που λαμβάνει για την αντιμετώπιση προβλημάτων που οφείλονται σε καθυστερήσεις πληρωμών. Πάνω από το 20% των πληρωμών που έγιναν το 2007 χαρακτηρίστηκε από καθυστερήσεις.

Μέτρα της ΕΕ για τις καθυστερήσεις πληρωμών English

Επιλέξτε υψηλή αντίθεση Επιλέξτε κανονικό μέγεθος γραμματοσειράς Αυξήστε το μέγεθος κατά 200% Στείλτε σε ένα φίλο Εκτύπωση

 

Βρήκατε την πληροφορία που ζητούσατε;

Ναι Όχι

Ποια πληροφορία ζητούσατε;

Έχετε να προτείνετε κάτι;

Χρήσιμοι σύνδεσμοι