Navigacijska pot

Varnejša zdravila - 10/12/2008

Epruvete ©EC

Farmacevtske družbe bodo morale ponuditi več informacij o zdravilih na recept, potrošniki pa bodo bolj zaščiteni pred ponarejenimi zdravili.

Evropska komisija želi z novim predlogom izboljšati delovanje evropskega farmacevtskega trga in bolnikom zagotoviti varna, inovativna in dostopna zdravila.

Farmacevtske družbe bodo lahko na internetu ali v publikacijah o zdravju objavile neoglaševalske informacije o izdelkih English. Potrošniki bi tako imeli dostop do informacij ter primerjali sestavo, uporabo in delovanje različnih zdravil na trgu. Zaradi različnih predpisov v državah članicah vsi evropski prebivalci zdaj nimajo dostopa do takšnih informacij.

Evropski državljani morajo biti obveščeni o razpoložljivih zdravilih in načinih zdravljenja, „saj gre za njihovo zdravje,“ je povedal komisar za podjetništvo in industrijo Günter Verheugen.

Objavljene informacije naj bi nadzorovali državni organi in tako zagotovili spoštovanje evropske prepovedi oglaševanja zdravil na recept. Prepoved oglaševanja je namenjena preprečevanju neustreznega uživanja zdravil in obvladovanju stroškov za zdravila.

Z drugimi ukrepi, kot so obvezne varnostne značilnosti zdravil (npr. serijske številke in pečati na embalaži), pa bi zaščitili potrošnike pred ponarejenimi English in nevarnimi zdravili. S ponarejenimi zdravili se srečujemo povsod – vsakdo lahko kjer koli naleti na zdravilo, ki je videti izvirno, vendar ne vsebuje pravih sestavin ali pa celo vsebuje škodljive snovi.

Na žalost je ponarejanje zdravil dobičkonosen posel s prometom, ki naj bi v letu 2010 v svetu dosegel 58 milijard EUR, kar je več kot 90-odstotna rast glede na leto 2005. Za preprečevanje ponarejanja bodo morali proizvajalci zdravil v skladu z novim predlogom preveriti delovanje podjetij, ki proizvajajo učinkovine za njihova zdravila. Tudi pri nabavi zdravil bo treba preveriti delovanje trgovcev na debelo.

Vsako leto zaradi reakcije na zdravila v EU umre skoraj 200 000 ljudi, zato predlog vsebuje tudi določbe o strožjem in jasnejšem sistemu EU za nadzorovanje varnosti zdravil English.

V skladu s predlogom naj bi se države članice tudi dogovorile o bolj preglednem določanju cen in nadomestilih, načinu spodbujanja farmacevtskega sektorja ter okrepile sodelovanje z ZDA, Japonsko in Kanado na področju varnosti.

Več o farmacevtskih izdelkih v EU English.

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave