Cale de navigare

Produse farmaceutice mai sigure - 11/12/2008

Fiole ©CE

Companiile producătoare de produse farmaceutice vor furniza mai multe informaţii în prospectul medicamentelor, iar consumatorii vor fi mai bine protejaţi împotriva produselor contrafăcute.

Comisia a înaintat propuneri vizând ameliorarea funcţionării pieţei europene a produselor farmaceutice şi asigurarea accesului pacienţilor la medicamente sigure, inovatoare şi accesibile.

Una din propuneri ar permite producătorilor să publice informaţii despre produs English, fără caracter promoţional, pe internet sau în publicaţii pe teme de sănătate. În acest fel, consumatorii ar avea acces la informaţii privind compoziţia, modul de administrare şi efectele diferitelor medicamente disponibile pe piaţă. În prezent, nu toţi cetăţenii europeni au acces la astfel de informaţii, ceea ce se datorează, în parte, faptului că standardele diferă de la o ţară la alta.

Este necesar ca cetăţenii europeni să fie informaţi despre medicamentele şi tratamentele disponibile „deoarece este în joc sănătatea lor”, a declarat vicepreşedintele Comisiei Europene, Günter Verheugen, comisar pentru întreprinderi şi industrie.

Autorităţile naţionale vor monitoriza informaţiile pentru a se asigura că nu se încalcă cerinţa legală vizând interzicerea publicităţii pentru medicamentele care se eliberează cu prescripţie medicală. Această interdicţie este destinată să prevină consumul inadecvat de medicamente şi să ţină sub control costurile.

Alte măsuri - printre care, introducerea unor caracteristici obligatorii de siguranţă precum codurile de serie şi sigilarea ambalajului - urmăresc protejarea consumatorilor împotriva medicamentelor contrafăcute English şi nesigure. Medicamentele contrafăcute reprezintă o problemă la nivel mondial. Aproape oricare dintre noi poate da peste medicamente al căror ambalaj poate apărea ca fiind corespunzător, dar care în realitate nu conţin ingredienţii corecţi sau, mai rău, conţin substanţe toxice.

Afacerile cu medicamente contrafăcute aduc câştiguri mari, estimate la aproximativ 58 de miliarde de euro în 2010, cu 90% mai mult decât în 2005. Pentru a elimina aceste practici, noile propuneri ar impune producătorilor de medicamente să auditeze firmele care fabrică substanţele active care intră în compoziţia produselor lor. De asemenea, comercianţii vor trebui să auditeze distribuitorii en-gros.

Ţinând cont de faptul că reacţiile adverse la medicamente cauzează, anual, aproximativ 200 000 de decese în UE, sunt prevăzute şi alte propuneri menite să consolideze şi să clarifice sistemul european de monitorizare a siguranţei medicamentelor English.

De asemenea, se prevede organizarea de discuţii între ţările UE cu privire la modalităţile de a face ca deciziile privind preţurile şi rambursarea să devină mai transparente şi de a încuraja cercetarea în domeniul farmaceuticii. Se recomandă o cooperare mai strânsă între SUA, Japonia şi Canada în ceea ce priveşte siguranţa produselor farmaceutice.

Mai multe informaţii despre produsele farmaceutice în UE English.

Contrast puternic Setează pagina la dimensiunea normală a literei Măreşte dimensiunea literei cu 200% Trimite pagina unui prieten Tipăreşte pagina

 

Aţi găsit informaţiile pe care le căutaţi?

Da Nu

Ce informaţii aţi căutat?

Sugestiile dumneavoastră:

Linkuri utile