Kruimelpad

Veiliger medicijnen - 10/12/2008

Reageerbuizen ©EC

Als het aan de Europese Commissie ligt, moeten farmaceutische bedrijven in de toekomst meer informatie geven over hun geneesmiddelen en moeten de consumenten beter worden beschermd tegen namaakgeneesmiddelen.

De Commissie heeft voorstellen op tafel gelegd om de Europese geneesmiddelenmarkt gezonder te maken en patiënten veilige, innovatieve en betaalbare medicijnen te garanderen.

Volgens een van de voorstellen mogen geneesmiddelenfabrikanten productinformatie English op internet of in publicaties over gezondheid zetten, zolang het niet om reclame gaat. Zo kunnen consumenten meer te weten komen over de samenstelling, toepassing en werking van geneesmiddelen op de markt. Nu zijn zulke gegevens nog niet voor iedereen in Europa toegankelijk, onder andere omdat de regels van land tot land variëren.

De mensen hebben recht op die informatie over alle medicijnen en behandelingen die worden aangeboden, want "het gaat om hun gezondheid", aldus Günter Verheugen, commissaris voor ondernemingen en industrie.

Nationale instanties moeten de informatie controleren. Die mag immers niet ingaan tegen het Europese verbod op reclame voor geneesmiddelen die alleen op doktersvoorschrift worden verstrekt. Dat verbod is er om misbruik van geneesmiddelen tegen te gaan en de uitgaven voor geneesmiddelen binnen de perken te houden.

Er zijn ook nog maatregelen – waaronder verplichte veiligheidseisen zoals serienummers en verzegelde verpakkingen – om de consument te beschermen tegen namaakgeneesmiddelen English en onveilige medicijnen. Namaak van geneesmiddelen is een wereldwijd probleem. Bijna overal zijn dergelijke medicijnen te vinden. Ze zitten in een niet van echt te onderscheiden verpakking, maar bevatten niet de juiste werkzame stoffen, of erger nog, ze zijn giftig.

Helaas valt er met namaakmedicijnen veel geld te verdienen. Over de hele wereld zal de omzet in 2010 naar schatting 58 miljard euro bedragen (ruim 90% meer dan in 2005). Om daar een eind aan te maken moeten farmaceutische bedrijven, als het nieuwe voorstel wordt goedgekeurd, toezicht houden op de bedrijven die de werkzame stoffen voor hun producten bereiden. Ook zouden verkopers de tussenhandel en distributie moeten gaan controleren.

Ieder jaar sterven in de EU 200.000 mensen aan ongewenste gevolgen van medicijngebruik. Daarom stelt de Commissie ook voor om de EU-regeling voor de controle van de veiligheid van medicijnen English strenger en duidelijker te maken.

Verder pleit het plan voor overleg tussen EU-landen over manieren om prijzen en terugbetalingen transparanter te maken en farmaceutisch onderzoek te stimuleren. Meer samenwerking over veiligheid met de VS, Japan en Canada behoort ook tot de aanbevelingen.

Meer over geneesmiddelen in de EU English.

Zwarte achtergrond Normale tekstgrootte Tekstgrootte 200% Stuur naar een vriend Pagina afdrukken

 

Gevonden wat u zocht?

Ja Nee

Wat zocht u?

Heeft u nog opmerkingen?

Nuttige links