Navigointipolku

Turvallisempia lääkkeitä - 11/12/2008

Koeputkia telineessä ©EC

Lääkeyritysten olisi annettava enemmän tietoa reseptilääkkeistä ja kuluttajia olisi suojeltava paremmin lääkeväärennöksiltä.

Komissio haluaa parantaa EU:n lääkemarkkinoiden toimintaa ja varmistaa, että kansalaiset hyötyvät turvallisista, innovatiivisista ja helposti saatavilla olevista lääkkeistä.

Uusien ehdotusten mukaan lääketeollisuus voisi antaa muuhun kuin myynninedistämiseen tähtääviä tuotetietoja English internet-sivustoilla tai terveyteen liittyvissä julkaisuissa. Kuluttajien saatavilla olisi tietoja markkinoilla olevien lääkkeiden koostumuksesta, käytöstä ja vaikutuksesta. Nykyisin nämä lääketiedot eivät ole kaikkien eurooppalaisten käytettävissä, mikä johtuu osaltaan EU-maiden erilaisista standardeista.

EU-kansalaisilla olisi oltava käytössään parhaat mahdolliset tiedot saatavilla olevista lääkkeistä ja hoidoista – ”Onhan kyseessä kansalaisten terveys”, painottaa yritys- ja teollisuuspolitiikasta vastaava komission varapuheenjohtaja Günter Verheugen.

Kansalliset viranomaiset valvoisivat tiedottamista, jotta lääkeyritykset eivät rikkoisi reseptilääkkeiden mainonnan kieltoa EU:ssa. Kiellolla pyritään ehkäisemään lääkkeiden epäasiallista käyttöä ja vähentämään lääkkeistä aiheutuvia kustannuksia.

Kuluttajia halutaan suojella myös lääkeväärennöksiltä English ja vaarallisilta lääkkeiltä. Komissio ehdottaa mm. pakollisten turvaominaisuuksien kuten sarjanumeroiden ja pakkausten sinetöinnin käyttöä. Lääkeväärennökset ovat maailmanlaajuinen ongelma. Eri puolilla maailmaa on myynnissä lääkkeitä, jotka pakkauksensa perusteella vaikuttavat laillisilta, mutta sisältävät todellisuudessa vääriä tai jopa myrkyllisiä aineita.

Lääkeväärennösten myynnissä liikkuvat suuret rahat: maailmanlaajuisen myynnin arvioidaan yltävän 58 miljardiin euroon vuoteen 2010 mennessä. Kasvu on yli 90 % vuodesta 2005. Väärennösten torjumiseksi lääkeyritysten olisi tehtävä tarkastuksia lääkkeiden vaikuttavia aineita tuottavissa yrityksissä. Sisäänostajat velvoitettaisiin tarkastamaan tukkukauppiaiden toimintaa.

Suunnitelmaan sisältyy myös ehdotuksia, joilla tehostetaan ja selvennetään lääkkeiden turvallisuuden valvonnassa EU:ssa käytettävää järjestelmää English. Haitalliset lääkereaktiot aiheuttavat noin 200 000 kuolemaa EU:ssa vuosittain.

Komission suunnitelman mukaan EU-maiden olisi keskusteltava myös hinnoittelu- ja korvauspäätösten avoimuuden lisäämisestä ja EU:n lääketutkimuksen edistämisestä. Yhteistyötä Yhdysvaltojen, Japanin ja Kanadan kanssa olisi tiivistettävä lääkkeiden turvallisuuden parantamiseksi.

Lääkkeet EU:ssa English.

Valitse suurikontrastinen versio Aseta sivu normaalikokoiselle fontille Kasvata fontin kokoa 200 prosentilla Lähetä sivu Tulosta sivu

 

Löysitkö etsimäsi tiedon?

Kyllä En

Mitä tietoa etsit?

Kerro ehdotuksesi.

Hyödyllisiä linkkejä