Διαδρομή πλοήγησης

Φιαλίδια ©EC

Οι φαρμακευτικές εταιρείες πρέπει να παρέχουν περισσότερες πληροφορίες για τα φάρμακα που χορηγούνται με συνταγή, ώστε οι καταναλωτές να προστατεύονται καλύτερα από τα παραποιημένα φάρμακα.

Η Επιτροπή έχει διατυπώσει προτάσεις για βελτίωση της λειτουργίας της ευρωπαϊκής αγοράς φαρμακευτικών προϊόντων ώστε να διασφαλίσει ότι οι ασθενείς θα καταναλώνουν ασφαλή και καινοτόμα φάρμακα σε προσιτές τιμές.

Σύμφωνα με μία από αυτές τις προτάσεις, η φαρμακοβιομηχανία θα μπορεί να παρέχει μη διαφημιστικού χαρακτήρα πληροφορίες για τα προϊόντα της English στο Διαδίκτυο ή σε έντυπα με θέματα υγείας, ώστε οι καταναλωτές να ενημερώνονται για τη σύνθεση, τη χρήση και τη δράση των φαρμάκων που κυκλοφορούν στην αγορά. Τέτοιες πληροφορίες δεν φθάνουν σήμερα σε όλους τους Ευρωπαίους επειδή, μεταξύ άλλων, τα πρότυπα διαφέρουν από τη μία χώρα στην άλλη.

Οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να ενημερώνονται για τα υπάρχοντα φάρμακα και τις θεραπευτικές αγωγές "δεδομένου ότι διακυβεύεται η υγεία τους", δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Γκίντερ Φερχόιγκεν, Επίτροπος Επιχειρήσεων και Βιομηχανίας.

Οι εθνικές αρχές θα πρέπει να ελέγχουν τις πληροφορίες αυτές για να διασφαλίζουν ότι δεν παραβιάζουν τις ευρωπαϊκές ρυθμίσεις σχετικά με την απαγόρευση της διαφήμισης φαρμάκων που χορηγούνται με συνταγή. Σκοπός της απαγόρευσης είναι η πρόληψη της αδικαιολόγητης κατανάλωσης φαρμάκων και ο περιορισμός των δαπανών για φάρμακα.

Άλλα μέτρα, όπως τα υποχρεωτικά χαρακτηριστικά ασφαλείας (π.χ. κωδικοί και σφραγίδες στις συσκευασίες), αποσκοπούν στην προστασία των καταναλωτών από παραποιημένα English και μη ασφαλή φάρμακα. Η παραποίηση φαρμάκων είναι παγκόσμιο πρόβλημα. Οποιοσδήποτε και οπουδήποτε στον κόσμο μπορεί να έρθει αντιμέτωπος με φάρμακα που φέρουν κατά τα φαινόμενα νόμιμη συσκευασία, αλλά που δεν περιέχουν τα σωστά συστατικά ή, ακόμη χειρότερο, που περιέχουν τοξικές ουσίες.

Δυστυχώς η παραποίηση φαρμάκων αποτελεί εκτεταμένη επιχειρηματική δραστηριότητα, με πωλήσεις που υπολογίζεται ότι θα φθάσουν τα 58 δις ευρώ το χρόνο σε παγκόσμιο επίπεδο το 2010 (αύξηση μεγαλύτερη από 90% σε σχέση με το 2005). Για να εξαλειφθούν αυτές οι πρακτικές, οι κατασκευαστές φαρμάκων θα είναι, σύμφωνα με τις νέες προτάσεις, υποχρεωμένοι να ελέγχουν τις εταιρείες παρασκευής των δραστικών ουσιών που περιέχουν τα προϊόντα τους, ενώ παράλληλα οι αγοραστές θα πρέπει να ελέγχουν τους διανομείς χονδρικής πώλησης.

Εκτός από τη λήψη μέτρων για τα φάρμακα, που προκαλούν 200.000 περίπου θανάτους στην ΕΕ κάθε χρόνο, το σχέδιο διατυπώνει και προτάσεις για ένα αυστηρότερο και σαφέστερο ευρωπαϊκό σύστημα εποπτείας της ασφάλειας των φαρμάκων English.

Συνιστά επίσης στα κράτη μέλη της ΕΕ να αναζητήσουν, μέσω συζητήσεων, τρόπους για μεγαλύτερη διαφάνεια των αποφάσεων τιμολόγησης και επιστροφής των ιατρικών εξόδων καθώς και για ενίσχυση της φαρμακευτικής έρευνας. Τέλος, συνιστά μεγαλύτερη συνεργασία για θέματα ασφάλειας των φαρμάκων με τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία και τον Καναδά.

Περισσότερα για τα φαρμακευτικά προϊόντα στην ΕΕ English.

Επιλέξτε υψηλή αντίθεση Επιλέξτε κανονικό μέγεθος γραμματοσειράς Αυξήστε το μέγεθος κατά 200% Στείλτε σε ένα φίλο Εκτύπωση

 

Βρήκατε την πληροφορία που ζητούσατε;

Ναι Όχι

Ποια πληροφορία ζητούσατε;

Έχετε να προτείνετε κάτι;

Χρήσιμοι σύνδεσμοι