Navigacijska pot

Bruselj vztraja pri načrtovanih ekoloških ciljih za avtomobilsko industrijo - 29/10/2008

Kolone na avtocesti © EC

Evropska unija bo pomagala proizvajalcem pri razvoju okolju prijaznih avtomobilov.

Svetovna finančna kriza je udarila že lepo število evropskih bank. Zdaj je na vrsti evropska avtomobilska industrija, največji svetovni proizvajalec motornih vozil.

Prodaja avtomobilov je sunkovito padla. Tovarne zmanjšujejo proizvodnjo in popravljajo finančne napovedi, nekateri nemški in francoski proizvajalci so se odločili, da začasno zaprejo obrate. Narašča bojazen, da se EU bliža gospodarska recesija.

Težave v gospodarstvu silijo evropsko komisijo, da ponovno preuči strategijo za avtomobilski sektor. V Bruslju so 29. oktobra pripravili konferenco, na kateri so pregledali rezultate in zbrali mnenja.

Konferenca je sovpadla z razpravo EU o predpisih, ki zmanjšujejo avtomobilske izpuste English ogljikovega dioksida za petino, in sicer na 130g/km do leta 2012. Udeleženci konference so soglašali, da je razvoj ekoloških avtomobilov prava rešitev za globalno segrevanje in konkurenčnost industrije. Posebna delovna skupina bo uveljavljala proizvodnjo ekoloških avtomobilov.

Avtomobili zakrivijo približno 12 % izpustov CO2. Na konferenci so sklenili, da je treba pri prizadevanju za manjše izpuste poleg avtomobilov upoštevati tudi druge dejavnike, denimo gorivo, voznike in ceste. Raziskave se morajo usmeriti v najbolj obetavne tehnologije, denimo hibridna vozila in vozila na elektriko in vodik.

Komisija je strategijo za avtomobilski sektor pripravila leta 2007. S tem celovitim načrtom namerava zmanjšati upravno obremenitev, izboljšati dostop do svetovnih trgov, spodbuditi raziskave in inovacije in poskrbeti za boljšo varnost v prometu.

Avtomobilski proizvajalci trdijo, da potrebujejo posojilo EU v višini 40 milijard EUR za razvoj bolj zelenih vozil. Zamisel dobiva čedalje več podpore, odkar so v ZDA ameriški avtomobilski industriji namenili 20 milijard EUR (25 milijard $) posojila za naložbe v bolj varčne avtomobile.

Omejitve za avtomobilske izpuste so del podnebnega svežnja predpisov, ki naj bi jih v Evropski uniji sprejeli do konca leta. Komisija je pozvala vlade držav EU, naj ne dovolijo, da bi načrtovana zakonodaja propadla zaradi slabih gospodarskih razmer.

Avtomobilska industrija English v EU ustvari približno 3 % BDP in predstavlja 7,5 % celotne proizvodnje EU. Je glavni kazalnik uspešnosti evropskega gospodarstva. V njej je zaposlenih več kot dva milijona ljudi, posredno pa je od nje odvisnih še najmanj osem milijonov drugih delovnih mest.

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave