Cale de navigare

UE îi invită pe producătorii de automobile să nu abandoneze obiectivele ecologice - 29/10/2008

Blocaj rutier pe autostradă © CE

UE îi va sprijini pe producătorii de automobile în procesul de proiectare a maşinilor ecologice.

Criza financiară mondială a afectat deja grav numeroase bănci europene. Acum loveşte industria europeană a automobilelor - cel mai mare producător de autovehicule din lume.

Vânzările auto au scăzut drastic, obligându-i pe constructorii de autovehicule să reducă producţia şi să-şi revizuiască previziunile de profit. Câteva uzine din Germania şi Franţa au oprit temporar producţia, în contextul preocupărilor crescânde privind o posibilă intrare în recesiune economică.

Având în vedere aceste dificultăţi de ordin economic, Comisia îşi revizuieşte strategia privind industria. În acest sens, o conferinţă a fost organizată la Bruxelles, la 29 octombrie, cu scopul de a analiza rezultatele şi de a culege opinii.

Conferinţa se desfăşoară în contextul dezbaterilor care au loc la nivelul UE privind legislaţia în materie de reducere a emisiilor de dioxid de carbon provenind de la automobile English cu 20% (până la pragul de 130g/km), până în 2012. Obiectivul convenit de participanţi constă în proiectarea de autovehicule ecologice, atât ca instrument de combatere a încălzirii globale, cât şi pentru menţinerea competitivităţii industriei auto. Se va înfiinţa un grup de lucru pentru promovarea automobilelor ecologice.

Cantitatea de CO2 provenind de la automobile reprezintă 12% din totalul emisiilor. Concluziile conferinţei arată că eforturile de reducere a emisiilor trebuie să vizeze nu doar autovehiculele, ci şi combustibilii, conducătorii auto şi infrastructura rutieră. De asemenea, este necesar ca cercetările să se axeze pe tehnologiile cu cel mai ridicat potenţial, precum automobilele hibride, electrice şi pe bază de hidrogen.

Strategia Comisiei privind sectorul auto a fost elaborată în 2007. Printre obiectivele sale se numără reducerea poverii normative, îmbunătăţirea accesului la pieţele străine, promovarea inovării prin cercetare şi ameliorarea siguranţei transporturilor.

Producătorii de automobile au solicitat un împrumut în valoare de 40 de miliarde de euro din partea UE, care să îi sprijine în eforturile lor de proiectare a unor maşini mai ecologice. Această propunere se bucură de un sprijin european din ce în ce mai mare după ce SUA a acordat industriei auto americane credite preferenţiale în valoare de 20 de miliarde de euro (25 miliarde de dolari), pentru finanţarea proiectării de maşini mai eficiente din punctul de vedere al consumului de carburanţi.

Stabilirea de limite maxime permise pentru emisiile de gaze provenind de la automobile face parte dintr-un pachet de măsuri care vizează combaterea schimbărilor climatice. Acesta ar urma să fie aprobat de către Uniune până la sfârşitul anului în curs. Comisia invită guvernele statelor membre să nu permită ca acest pachet de măsuri să cadă victimă încetinirii creşterii economice.

Industria automobilelor English este unul din principalele barometre ale evoluţiei economiei europene, reprezentând 3% din PIB şi 7,5% din industria prelucrătoare. Acest sector angajează în mod direct peste 2 milioane de cetăţeni şi susţine, în acelaşi timp, cel puţin 8 milioane de alte locuri de muncă.

Contrast puternic Setează pagina la dimensiunea normală a literei Măreşte dimensiunea literei cu 200% Trimite pagina unui prieten Tipăreşte pagina

 

Aţi găsit informaţiile pe care le căutaţi?

Da Nu

Ce informaţii aţi căutat?

Sugestiile dumneavoastră:

Linkuri utile